Nuantele rasului

Article from category: Teorii haioase

proposed: 11 Jun 2006
source: de pe forum eva.ro

Sursa: de pe forum eva.ro

De-a lungul timpului, psihologii s-au concentrat sa descifreze nu doar mecanismele neurologice care produc rasul, ci si diferitele forme de ras, semnificatia acestora si efectele lor specifice. Astfel, s-a remarcat ca exista o mare diversitate de stari de ilaritate, de la cele care apar in momentele de criza la cele care exprima o stare de bine si preaplin sufletesc. Un prim pas pentru a deveni propriul nostru terapeut este sa ne identificam diferitele feluri de a rade si sa invatam care dintre ele ne sunt de folos.

Rasul nervos - este provocat de teama, fiind un fel de supapa de evacuare a tensiunii psihice. Nu incercati niciodata sa il opriti, ne sfatuiesc psihologii, pentru ca, desi apare sub auspicii nefericite, are un rol de reechilibrare psihica foarte important.

Rasul sarcastic, care foloseste la ascunderea furiei - apare mai ales la persoanele foarte voluntare si cu spirit dominator. Nu este deloc recomandat sa il cultivati, dar nici sa-l reprimati. Mai degraba cautati sa transformati ranjetul intr-un zambet. Starea dvs. de spirit se va schimba.

Rasul de negare, de neincredere - apare atunci cand ni se aduce o lauda pe care n-o meritam, cand ni se face o promisiune in care nu credem, cand cineva ne critica pe nedrept. Este un fel de reflex de aparare, permitandu-ne sa suportam o incarcatura emotionala foarte mare fara sa suferim prea mult sau sa cadem in depresie. Daca ne-am cultivat suficient de mult optimismul si simtul umorului, acest ras de negare poate constitui un punct de plecare foarte bun pentru a ne induce apoi o stare de acceptare plina de intelepciune a situatiilor dificile.

Rasul placerii - constituie o forma de a comunica celor din jur starea noastra benefica si, din acest motiv, este extrem de molipsitor si de agreabil pentru cei care ne inconjoara. Din aceasta categorie face parte si rasul indragostitilor, care exprima o stare de preaplin sufletesc, de fericire.

Rasul comic - este cea mai intalnita forma de ras sanatos, fiind caracteristic celor care au un simt al umorului dezvoltat. Una din particularitatile sale extrem de importante este ca poate fi experimentat intr-o paleta practic inepuizabila de situatii, de la cele mai placute la cele mai amenintatoare si aparent fara iesire. Este un adevarat elixir de sanatate, la care putem apela practic oricand, el fiind cultivat cu precadere de catre psihoterapeuti.

Sursa: de pe forum eva.ro

Despre dragoste, teoria triunghiulara a dragostei. Cercetatorii (Hatfield & Rapson, 1995), au impartit dragostea in doua tipuri: - Dragoste pasionala ceea ce implica gandire continua la persoana pe care o iubesti, reactii [...]
previous article
Noul sistem solar. Noul sistem solar. (sau: Mie imi placea de Pluto) http://www.iau2006.org/mirror/www.ia u.org/iau0603/index.html Sistemul solar a pierdut ieri o planeta din cele noua [...]
next article

Efectele terapeutice ale umorului Efectele terapeutice ale umorului

Teorii haioase : : Monday, 5 Feb 2007

Nuantele rasului

Teorii haioase : : Sunday, 11 Jun 2006

Creativitate

Teorii haioase : : Friday, 23 Nov 2007

Munca in exces impietreste inima

Teorii haioase : : Friday, 1 Sep 2006

Despre dragoste, teoria triunghiulara a dragostei

Teorii haioase : : Thursday, 26 Jan 2006

Cultura ritmului incetinit

Teorii haioase : : Wednesday, 28 Mar 2007

Cum se spala femeile si barbatii

Teorii haioase : : Friday, 16 Oct 2009

Noul sistem solar

Teorii haioase : : Friday, 25 Aug 2006

PASTILA DE CAP

Teorii haioase : : Monday, 25 Sep 2006

Numerele pe care le folosim... Numerele pe care le folosim...

Teorii haioase : : Thursday, 29 Mar 2007

Ce vor femeile de la barbati?

Teorii haioase : : Monday, 23 Jan 2012

Diferenta dintre un simplu prieten si un prieten adevarat

Teorii haioase : : Monday, 25 Mar 2013

Teorie: de ce e bine sa bei bere...

Teorii haioase : : Sunday, 18 Oct 2009

Afirmatii care in general sunt adevarate

Teorii haioase : : Sunday, 15 May 2011

Procesul tehnologic al preacunoscutei betii energetice

Teorii haioase : : Wednesday, 23 Oct 2013