Noul sistem solar

Article from category: Teorii haioase

proposed: 25 Aug 2006
source: IAU 2006

Noul sistem solar. (sau: Mie imi placea de Pluto)

http://www.iau2006.org/mirror/www.ia u.org/iau0603/index.html


Sistemul solar a pierdut ieri o planeta din cele noua recunoscute pana acum, in urma deciziei astronomilor de a-l retrograda pe Pluto. Peste 2.500 de astronomi din 75 de tari s-au reunit la Praga pentru a discuta "restructurarea" sistemului solar.
Desi initial se avea in vedere cresterea numarului planetelor recunoscute oficial de la 9 la 12, in ultimele zile discutiile au luat o noua turnura, congresul Uniunii Internationale a Astronomilor (UIA) incheindu-se cu o decizie neasteptata.
Prin votul de ieri, astronomii au decis sa-l excluda pe Pluto din clasa planetelor si sa-l retrogradeze la categoria "planete pitice". In aceste conditii, sistemul solar ramane doar cu opt planete "cu acte in regula": Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.
Descoperit abia in 1930, Pluto face de multa vreme obiectul unor aprige dispute in comunitatea stiintifica, pe motiv ca este prea diferit de restul planetelor. O problema este aceea ca planeta Pluto s-a dovedit a fi mai mica decat se credea la momentul descoperirii sale de catre astronomul american Clyde Tombaugh. Practic, Pluto este mai mica decat Luna.
Spre deosebire de restul planetelor "veritabile", care sunt fie alcatuite in principal din roci (cele mai apropiate de Soare), fie gazoase (cele mai indepartate), Pluto este compus in mare masura din gheata. Orbita sa este foarte lunga si excentrica, micul corp ceresc avand nevoie de 247 de ani terestri pentru o rotire completa in jurul Soarelui.
Soarta lui Pluto a fost decisa de rezolutia 5A, adoptata ieri, prin care UIA a adoptat o noua definitie a ceea ce inseamna o planeta. Expertii au decis ca este "un corp ceresc care orbiteaza in jurul Soarelui, are o masa suficienta astfel incat forta gravitationala sa ii confere o forma aproximativ sferica si sa "curete" spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale".
Conform noii clasificari, o alta categorie este cea a planetelor pitice, unde a fost retrogradata Pluto. O planeta pitica este, potrivit rezolutiei adoptate ieri, un corp ceresc care orbiteaza in jurul Soarelui, are o masa suficienta astfel incat forta gravitationala sa ii confere o forma aproximativ sferica, nu este satelit, insa nu a reusit sa curete zona in care orbiteaza de alte obiecte ceresti. Toate celelalte obiecte care orbiteaza in jurul Soarelui (asteroizi, comete etc.) vor intra in clasa "Mici corpuri ale sistemului solar".
Dezbaterile referitoare la Pluto au fost foarte anevoioase, pentru ca aceasta avea numerosi fani printre astronomi. Aflat la periferia sistemului solar, Pluto ar putea primi aceasta trista veste de pe Pamant abia peste noua ani si jumatate, cand va ajunge in vecinatatea sa sonda New Horizons, lansata de NASA la inceputul acestui an tocmai pentru a studia misteriosul corp ceresc.

Nuantele rasului. Sursa: de pe forum eva.ro De-a lungul timpului, psihologii s-au concentrat sa descifreze nu doar mecanismele neurologice care produc rasul, ci si diferitele forme de ras, semnificatia [...]
previous article
Munca in exces impietreste inima. Sursa: Ziarul Gandul, 22 august 2006 40 la suta dintre americani nu-si iau concediu anul acesta. Papa Benedict al XVI-lea ne invata ca munca in exces impietreste inima [...]
next article

Comments: 1

(Max. 10 comments on page)

Comment your own

Comment article: emilia - 24 Sep 2009

Comment vreau sa ma inscri la jocul asta ca sa vad daca este mistoo

Comment your own

PASTILA DE CAP

Teorii haioase : : Monday, 25 Sep 2006

Cum se spala femeile si barbatii

Teorii haioase : : Friday, 16 Oct 2009

De ce tipa oamenii unii la altii?

Teorii haioase : : Saturday, 20 Mar 2010

Elementul chimic 'Femeia'

Teorii haioase : : Sunday, 18 Oct 2009

Diferenta dintre un simplu prieten si un prieten adevarat

Teorii haioase : : Monday, 25 Mar 2013

La ce ora pleci catre serviciu?

Teorii haioase : : Wednesday, 5 Mar 2008

Numerele pe care le folosim... Numerele pe care le folosim...

Teorii haioase : : Thursday, 29 Mar 2007

Procesul tehnologic al preacunoscutei betii energetice

Teorii haioase : : Wednesday, 23 Oct 2013

Cultura ritmului incetinit

Teorii haioase : : Wednesday, 28 Mar 2007

Despre dragoste, teoria triunghiulara a dragostei

Teorii haioase : : Thursday, 26 Jan 2006

Afirmatii care in general sunt adevarate

Teorii haioase : : Sunday, 15 May 2011

Munca in exces impietreste inima

Teorii haioase : : Friday, 1 Sep 2006

Efectele terapeutice ale umorului Efectele terapeutice ale umorului

Teorii haioase : : Monday, 5 Feb 2007

Creativitate

Teorii haioase : : Friday, 23 Nov 2007

Ce vor femeile de la barbati?

Teorii haioase : : Monday, 23 Jan 2012