Fii un inger de Craciun, daruieste lumina!

Article from category: Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou

proposed by: Claudia Groza on date: 17 Dec 2009
source: Claudia Groza
Fii un inger de Craciun, daruieste
lumina!

Noapte linistita (Silent night)... Asa spune un cantec al sezonului. Imi lipesc nasul de geam si privesc in departare. Totul este alb. Patura de nea s-a asternut usor, linistit, peste oras. Podoabele colorate lucesc in dreptul stalpilor de curent electric. Arborii au capatat ca imbracaminte plase de beculete. Par nestemate intr-un ocean de alb-argintiu. Fulgii zglobii si veseli danseaza mai lent sau mai repede, in functie de muzica pe care doar ei o aud.

Privesc spre cer. Oare vine Mos Craciun? Parca in departare se zareste sania, trasa de reni. Zambesc... Cum o fi fost aceasta noapte, acum multi ani, cand s-a nascut Iisus Hristos?

In folclor se spune ca Fecioara Maria, cand trebuia sa nasca pe fiul lui Dumnezeu, umbla, insotita de dreptul Iosif, din casa in casa, rugandu-i pe oameni sa-i ofere adapost. Ajungand la casa unui anume Craciun, este dusa de sotia acestuia in grajd, unde da nastere lui Iisus. De asemenea, se spune ca in noaptea sfanta a nasterii lui Hristos s-au deschis cerurile si Duhul Sfant a coborat asupra Fiului lui Dumnezeu, luminand grajdul in care domnea intunericul. Craciunul este o sarbatoare sfanta care aduce lumina in sufletele oamenilor.

In aceasta perioada, brazii fosnesc in padure. Sunt nerabdatori sa ajunga in casele oamenilor, sa le simta emotia si bucuria Sfintei Sarbatori. Impodobirea pomului de Craciun este un obicei, venit cel mai probabil de la popoarele germanice sau chiar ariene. Incetul cu incetul, acesta a intrat in traditia crestina. Acum multi ani in urma, pomul de Craciun era impodobit cu mere, prajituri si dulciuri, dar, odata cu trecerea anilor, traditiile si obiceiurile s-au schimbat, iar oamenii odata cu ele. Sarbatoarea Craciunului a reprezentat dintotdeauna un prilej de bucurie pentru crestini, dar mai ales pentru copii, care asteapta cu nerabdare, an de an, zilele in care merg sa colinde, impodobesc bradul, se duc la biserica, primesc cadouri, se bucura de Nasterea Domnului, la o masa imbelsugata de familie, in mijlocul celor dragi.

Frumos... poveste...

Cati dintre noi mai traiesc adevaratul miracol al acestei Sarbatori? Cati dintre noi stim cu adevarat ce inseamna aceasta noapte? Stim sa daruim din putinul sau multul nostru celor care nu au deloc?

De curand, am ajuns la biserica. O fetita draguta, firava, cu ochi blanzi de caprioara, curat imbracata, dar atat de subtire, imi atinge usor umarul si imi spune, cu teama: "Tanti, nu vreau bani. Merg cu dumneavoastra sa-mi luati ceva de la alimentara. Stiti, la noi nu va veni Mos Craciun! Suntem saraci!" In acel moment, mi s-au umplut ochii de lacrimi dar am reusit sa-i spun: "Draga mea, nu exista copii saraci si copii bogati. Copiii sunt buni si rai. Iar Mos Craciun ii iubeste cu ardoare pe cei cuminti, iar celor obraznici le aduce lucruri care sa-i invete sa devina cuminti si ascultatori. Va veni si la tine." Am sa-i pregatesc un pachetel cu mancare, dulciuri si ceva rechizite si am sa i le duc... din partea lui Mos Craciun, bineinteles. Voi fi doar un intermediar.

Dragilor, invatati sa daruiti, din jucariile voastre, din lucrurile voastre, din bucuriile voastre si celor care nu le pot avea niciodata, decat prin bunatatea voastra.

E greu sa fim buni, dar magia Craciunului ne imblanzeste, ne inmoaie orgoliul si indiferenta. Fortandu-ne sa fim buni, ne facem noua un bine, ne capatam iertarea lui Iisus Hristos, ne spalam greselile.

Sa fim pentru o zi si o noapte ingeri! Sa zambim si sa imbratisam oamenii de langa noi, pe care adesea ii incarcam cu problemele noastre, carora nu le acordam suficient timp si atentie, pe care uitam sa ii ascultam...

Te asteptam Mosule drag, facand daruri frumoase celor care au nevoie!

Se aud zurgalai... ma retrag de la geam, sa nu-l sperii pe Mosu’!

Craciun Fericit! Zambetul si bucuria sa va fie oaspeti permanenti, oameni buni!

Claudia

Colindul lui Boc (Boc, Boc la usa ta). BOC, BOC, BOC la usa ta, Vreau sa iti urez ceva. Iti doresc sa fii Nastase, Sa ai minim patru case. Iti urez sa fii Videanu, Ca sa vinzi borduri tot anu. Sa fii mai istet [...]
previous article
Plugusorul Noului An. Va uram de prin nameti S-aveti apa ca sa beti, Sa glumiti cu multa verva, Sa mancati fara rezerva! C-am poftit cu sufletelu' Sa biseze iar Baselu... Din nou la o tara-ntreaga, [...]
next article

Comments: 1

(Max. 10 comments on page)

Comment your own

Comment article: mariuk_mariuk - 2 Dec 2010

Comment nam citit dar e thare inkepotol

Comment your own

Mos Nicolae in casuta ta sa intre! Mos Nicolae in casuta ta sa intre!

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Tuesday, 6 Dec 2011

Urarea plina de energie pozitiva a
Noului An! Urarea plina de energie pozitiva a Noului An!

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Wednesday, 31 Dec 2014

Plugusorul pentru net

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Saturday, 27 Nov 2010

Teza de doctorat: de unde vine Mos Craciun?

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Thursday, 20 Dec 2012

Uratura pentru plugusor Uratura pentru plugusor

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Friday, 26 Nov 2010

Petrecerea de Craciun

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Friday, 16 Dec 2005

Uratura studentilor

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Wednesday, 28 Dec 2011

Plugusorul UE

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Tuesday, 19 Dec 2006

Urare in versuri, de Mos Craciun

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Thursday, 29 Nov 2012

Frunza verde de marar, buna seara, gospodari!

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Sunday, 30 Dec 2012

Uratura caprei de Anul Nou Uratura caprei de Anul Nou

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Saturday, 31 Dec 2016

O, brad frumos!

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Friday, 5 Dec 2008

Uratura Buda Veche la picioare zurgalai Uratura Buda Veche la picioare zurgalai

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Thursday, 30 Dec 2010

Uratura de Anul Nou

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Wednesday, 30 Dec 2009

Plugusorul lui Iohannis, 2015 Plugusorul lui Iohannis, 2015

Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou : : Wednesday, 3 Dec 2014