Scufita Rosie - Analiza

Article from category: Povesti scurte haioase

proposed: 19 Sep 2007
source: Necunoscut

Date: Scufita Rosie este fetita cuminte.

Analiza: Din start ne dam seama ca este vorba despre o minora de care copiii, in rautatea lor, si-au batut joc cu aceasta porecla, probabil din cauza unei caciulite rosii crosetate de mamica ei, pe care fetita o poarta des din cauza unei sensibilitati fizice la frig in regiunea craniului.

Asadar avem de-a face cu o bolnava marginalizata si descurajata de societatea din jurul ei.


Date: Scufita merge zi de zi cu cosuletul cu mancare la bunicuta care locuieste in padure.

Analiza: Nici o bunica normala nu locuieste in padure. Singura explicatie este ca aceasta bunica a primit in urma retrocedarilor cateva hectare de teren impadurit. Este stiut ca taranii nu se gandesc mult ca sa prade padurea de lemne, mai ales inainte de venirea iernii. Asadar aceasta bunica este o scorpie zgarcita care si-a facut casa in padure (oare nu tot din lemn taiat fara aprobare de la Ocolul Silvic?) si sta acolo ca sa-si pazeasca avutul. Teoria ca este vorba de o baba ticaloasa se verifica prin faptul ca in loc sa plateasca un serviciu de livrare la domiciliu a hranei, a silit-o pe nepoata ei (o fiinta neajutorata si bolnava) sa faca zilnic naveta din oras in padure, fara sa-i pese de pericolele la care o expune pe biata fata.


Date: Scufita Rosie se intalneste cu lupul care o descoase in privinta drumului ei.

Analiza: Deja intram intr-o zona a fanteziei bolnave. Unu la mana ca in Romania lupi mai sunt tare putini, doi la mana ca se feresc de om ca de dracu iar trei la mana nu vorbesc si chiar de ar face-o, ar intreba de cel mai apropiat braconier sau cadavru bun de rontait. Singura explicatie este ca Scufita Rosie s-a uitat atat de mult la Animal Planet incat cunoaste obiceiurile lupilor si le poate intelege scheunaturile.


Date: Lupul o ia inaintea Scufitei care se opreste la cules de flori, isi preface vocea, intra la bunica, si o inghite.

Analiza: Nu mai stam sa analizam faptul ca multe flori prin padure nu-s, numai in luminis. Dar trebuie spus ca nu e frumos sa inveti copiii ca e in regula ca atunci cand ai o treaba de facut, sa te opresti la cules flori fara sa stii daca nu-s cumva specii protejate si in consecinta, pe cale de disparitie.

Lupul in schimb pare un personaj menit sa fie bataia de joc a creatorilor de basme. Daca citim si "Cei 3 purcelusi" sau "Capra cu 3 iezi" observam un model bine definit. Lupul este un individ manat de dorinta perpetua de a navali in casele oamenilor. Foloseste toate tertipurile: imita voci si daca nu-i iese, vadit frustrat, face casa praf.
Concluzie: Lupul este comis-voiajorul actual. Bunica musca momeala si-i da drumul. Iata cum este prezentata imaginea unei persoane in varsta: o senila care nu stie sa faca deosebirea intre un urlet de lup si glasul propriei nepoate. Cu aceasta imagine vor ramane copiii nostri.


Date: Lupul se imbraca cu hainele bunicii, se pune in pat unde il gaseste Scufita Rosie. O ademeneste prin vorbe sirete sa se apropie si o inghite si pe ea.

Analiza: Asta intrece orice rusine. Sa-l dea pe lup drept travestit, ei asta inca nu am mai auzit. Ce fel de minte bolnava poate spune la copii asa porcarii? Iar dialogul purtat cu Scufita e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari, urechile, labele, dintii, si mai ce?! Iar el raspunde invariabil cu minciuni menite sa o aduca pe Scufita in pat langa el. De aici deducem: corupere de minori si perversiuni sexuale!


Date: Apare vanatorul care impusca lupul si le elibereaza pe Scufita Rosie si bunica.

Analiza: Ce cauta vanatorul in casa bunicii? Doar daca n-a venit cu gand ascuns. Apoi ce cauta la vanatoare de lupi pe proprietate privata? Din doua una: sau e un braconier nenorocit sau e un stab mare de la Bucuresti care plateste sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale sadice. In oricare dintre variante, ar trebui sa fie infierat de creatorul basmului si nicidecum glorificat pentru fapta sa mareata.

Finalul povestii este sinistru: lupul zbatandu-se in ghearele mortii (si ne mai intrebam de ce avem copii dereglati din toate punctele de vedere) "elibereaza" cele doua femei. Adica avem oroarea sa asistam la aparitia a doua fapturi partial digerate care se pare ca nu au murit ci cu nonsalanta isi reiau firul vietii.


Asemenea inchipuiri ale unei minti bolnave se servesc zilnic copiilor intre 2 si 7 ani. Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale: "Alba ca Zapada" - auzi Alba si ea traieste in padure cu 7barbati.

Harap Alb cel Nou. Demult, tare demult, pe cand puricele se potcovea cu nouazeci si noua de ocale, sarea cale de sapte poste si intra in coliziune frontala cu World Trade Center-ul, traia intr-o tara ca oricare alta un [...]
previous article
Cainele si pisica. Odata, un om statea linistit la masa, ospatandu-se cu pofta din felurile pregatite. La picioare, s-a asezat cainele sau. Uitandu-se in ochii omului, cainele isi spunea: Da Doamne sa [...]
next article

Comments: 9

(Max. 10 comments on page)

Comment your own

Comment article: un povestitor - 6 Nov 2015

Comment Modul acesta de a privi lucrurile nu face decat dovada unei totale neitelegeri a lumii povestilor si o ingustime crasa in ceea ce priveste rostul lor.

Articol: Analiza: Din start ne dam seama ca este vorba despre o minora de care copiii, in rautatea lor, si-au batut joc cu aceasta porecla, probabil din cauza unei caciulite rosii crosetate de mamica ei, pe care fetita o poarta des din cauza unei sensibilitati fizice la frig in regiunea craniului.

Analiza analizei : Din startul startului ne reiese cum ca analiza este bazata pe o interpretare care izbeste ridicolul de pamant sa-i arate ce inseamna absolutul ridicol. Transpunerea in termenii vehementi de intepretare psihologica cu referinta sociala a mediului bietei Scufite face ca aceasta analiza sa intre subit sub incidenta patologiei si iti recomand un psihiatru....psihologul n-are ce sa-ti mai faca.

Comment article: asdasdasd - 30 Oct 2013

Comment ... merge...

Comment article: Andrei - 7 Apr 2013

Comment superrrrrrrrrrr

Comment article: irinuca - 1 Jan 2012

Comment mie nu-mi place,e ca si cum ai spune unui copil ca MOS CRACIUN nu existacrying

Comment article: ionel - 1 Sep 2010

Comment mi-a placut ff tare am ras ca un copil felicitari

Comment article: miamaria - 26 Jul 2010

Comment eu ma pregatesc pentru examenul de grad, care il voi sustine la sarsitul lui august si tocmai cautam un eseu referitor la acest basm, cand colo dau peste aceasta prelucrare super!!! felicitari celui sau celei care a realizat - o, m-am mai relaxat un pic.

Comment article: bunescu bianca - 14 Nov 2008

Comment as vrea scufita rosie si cenusdareasa in engleza va rog va rog va rog

Comment article: crisa Lev - 13 Nov 2008

Comment pt cine doreste sa inteleaga cum ne influenteaza povestile viata de adult - poate citi:
http://groups.google.com/group/psi-net/browse_thread/thread/0849ce54f09 c9bac
http://psihologie.myphpbb.eu/forum/viewtopic.php?t=1320
http://psihosexologie.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=102& Itemid=74
si alte materiale din analiza tranzactionala
Iata mai jos o alta analiza psihologica Multe persoane s-au “revoltat” cind au citit Analiza Scufitei rosii…Cind sintem obisnuiti sa gindim o viata intr-un anumit fel, este dificil cind cineva vine si ne rastoarna conceptiile. Am sa scriu cite ceva despre Analiza tranzactionala - si ce inseamna ea - ca sa intelegem mai bine ce e cu povestile. (in alt episod - o sa scriu ce influenta au amintirile unice din copilarie in viata noastra de adult ). Din experienta mea de 8 ani ca psihoterapeut si clinician, am observat ca multi copii (din generatia de acum) reactioneaza destul de negativ la cite o poveste (Capra cu 3 iezi, Alba ca zapada etc) care pe noi - aparent nu ne speria…..si nu ne traumatiza. O sa spuneti poate ca multi copii au fobii si ca sint normale la anumite virste….Da, evident sint normale la anumite virste…insa de ce sa le accentuam cu altceva….? Spre exemplu de ce sa ii spunem unui copil ca il ia lupul daca nu e cuminte….sau ca vine Bau bau ? (pe termen scurt ne scuteste pe noi de efort insa pe termen lung….face f f rau ). Sa nu uitam copilul nu are logica formata ca noi adultii si el intelege lumea prin gindirea magica… Uneori si noi adultii gindim magic - negativ (ex: daca mie nu imi e bine e posibil sa nu fie buna lumea - acest fenomen se numeste gindire afectiva si proiectie ). Ce-ar fi sa invatam ca sintem responsabili pt ceea ce spunem copiilor nostri….?
Berne - creatorul analizei tranzactionale - spune asa - fiecare om isi creeaza destinul “scenariul de viata”. Povestile au a face cu scenariul de viata - de aceea intr-o sedinta de psihoterapie cind o pers spune ca ii placea Ursul pacalit de vulpe (cind era mica) - si in viata reala ca adult se observa ca se lasa adeseori “pacalita”. Un copil nu are capacitatea logica a adultului de a isi explica niste lucruri in poveste….si o ia ca atare…..de aceea este indicat sa ne folosim noi adultii imaginatia si creativitatea si sa inventam povesti - cu un scenariu pozitiv. Daca o persoana se simte victima sau salvator in viata sa tot timpul atunci asta inseamna ca are in spate o decizi edin scenariul ei de viata.

Comment article: casy - 10 Nov 2008

Comment eu cautam traducere in lb engleza a scufitei rosii si ia uite peste ce dau...Acest subiect este super.Este destul de hazliu...Frumos lucrat!

Comment your own

Apartamentul bantuit

Povesti scurte haioase : : Monday, 7 Jan 2013

Cainele si pisica Cainele si pisica

Povesti scurte haioase : : Monday, 29 Dec 2008

Scufita Rosie - Analiza

Povesti scurte haioase : : Wednesday, 19 Sep 2007

Povestea magarului Povestea magarului

Povesti scurte haioase : : Thursday, 12 Mar 2009

Ghinion, noroc, cine poate spune?

Povesti scurte haioase : : Wednesday, 6 Jun 2007

Dragostea si nebunia

Povesti scurte haioase : : Monday, 13 Nov 2006

Vezi-ti mereu de treburile tale!

Povesti scurte haioase : : Thursday, 22 Sep 2011

Vise

Povesti scurte haioase : : Tuesday, 30 May 2006

Testoasa de pe stalp Testoasa de pe stalp

Povesti scurte haioase : : Monday, 14 Nov 2011

Intelepciune

Povesti scurte haioase : : Monday, 26 Mar 2007

Ce-si doresc femeile

Povesti scurte haioase : : Monday, 15 May 2006

Povestea vasului crapat

Povesti scurte haioase : : Monday, 12 Feb 2007

Cinci paini

Povesti scurte haioase : : Saturday, 24 Mar 2007

Harap Alb cel Nou

Povesti scurte haioase : : Thursday, 30 Aug 2007

Ei traiesc printre noi!

Povesti scurte haioase : : Wednesday, 17 Feb 2010