Intamplari de referendum

Article from category: Preot Nicolae Trusca

proposed by: Preot Nicolae Trusca on date: 23 Mar 2010
source: Pr. Nicolae Trusca Parohia Negoiesti jud. Calarasi

Duminica trecuta, spre seara, a venit iar pe la mine parintele Grigore. De cum a intrat pe usa, mi-am dat seama ca "nu e in apele lui". Ne-am asezat pe scaun, la masa, in sufragerie...

- Sunt suparat, parinte! M-am certat cu vecinu' si, vorba aia, mai bun un vecin aproape, decat un frate departe, dar nu-mi explic cum am putut sa intru in situatia asta?!

- Solutia ideala in situatii inexplicabile e perplexitatea!

- Cine a spus asta?

- Emil Cioran!

- Da, imi amintesc ca, parca, si Petre Tutea il cita undeva, spunand ca in situatii inexplicabile clatini capul pana ametesti.

- Cu ce vecin te-ai certat - am revenit la subiect - ca ai mai multi?

- Cu Stanica! Stii ca nu e ortodox si, de ani de zile, ne contrazicem pe argumente despre Fecioara Maria. I-am zis intr-o zi: Ma, nu pot intelege cum credeti voi in Iisus Hristos, iar pe mama Lui - Fecioara Maria - nu o cinstiti? Oooo! mi-a raspuns mirat, dar o respectam. Cum adica, va inchinati cand va ganditi la Fecioara Maria? Noi nu ne inchinam deloc! mi-a raspuns sec. Aveti icoana cu Fecioara Maria? Noi nu avem icoane! Atunci cum o respectati? Asa... pur si simplu... o respectam ca nu vorbim despre ea si, care-i diferenta intre respect si cinstire? Si parintele Grigore se inflacarase, nu-si mai gasea locul pe scaun si-si ridica mainile la fiecare intrebare pe care si-o punea. Ne-a intrerupt, din discutie, soneria. Ma uit pe fereastra, si o vad, la poarta, pe Jasmin.

- Parinte Grigore, scuza-ma trei minute. A venit Jasmin "s-o dezleg". Cred ca iar a mancat bataie de la Pardalian.

Jasmin este o tiganca pe chipul careia poti citi ca in tinerete a fost o femeie frumoasa. Ar fi inlocuit-o (fizic) cu succes pe Svetlana Toma. E inalta, slaba, are patru copii si poarta cu mandrie o salba de aur la gat. Are parul lung si-si leaga baticul cu nod, deasupra fruntii. Cand deschid, Jasmin era in fata usii cu o batista in mana pe care o tinea pe ochiul stang.

- Ce-ai patit, Jasmin? Am intrebat-o mirat.

- la uite, parinte! si mi-a aratat ochiul rosu, care avea de jur imprejur o vanataie si o umflatura "de toata frumusetea". De cand a venit Pardalian din Franta, ma bate aproape in fiecare seara, umbla numai beat...

- Si la ochi de ce te-a lovit?

- La ochi mi se trage de la referendum!

- De la referendum?!!

- Ieri dimineata mi-a spus; azi trebuie sa votam, dar vii cu mine, ca nu stii carte si-ti arat eu unde sa pui stampila. Si-a plecat la carciuma. Spre seara, dac-am vazut ca nu mai vine, ce mi-am zis; ma duc sa votez, ca asta vine iar beat si, daca-i spun ca n-am votat, ma omoara. Mi-am luat buletinul, am votat si-am venit acasa. Pe la 9 seara, vine si Pardalian: Ai votat? Am votat! i-am raspuns. Cum ai votat, ca nu stii sa citesti! Si incepe sa ma descoasa; erau doua patratele, una sus si una jos, in care ai pus stampila? In aia de sus, i-am raspuns, ca... sus... vreau sa ramana dom' presedinte! Si, parintele, numa' ce-mi da un pumn in ochi, de-am vazut stele verzi! Na stampila, mi-a zis! si mi-a "starnpilat" una in ochi, de m-a dat cu capu' de soba... si m-am jurat ca plec in lume, dar... unde sa ma duc? A stat in genunchi, i-am pus epitrahilul pe cap si i-am citit o rugaciune. Cand am intrat in sufragerie, parintele Grigore mai-mai ca-si pierduse rabdarea:

- Ce, Dumnezeu, ai stat atata la usa? I-ai citit Jasminei toata cartea?

- Spune-mi, mai bine, de ce te-ai certat cu vecinu’?

- Chiar ieri, de referendum, pe 19 mai, era ziua fiicei mele si, cum vecinul are o fata cam de aceeasi varsta, i-am invitat la noi. I-am intampinat la poarta; bine ati venit... bine v-am vazut, si alte politeturi. Fata lor, intra prima pe poarta si, cand vecinul meu da sa intre cu sotia, nu stiu ce mi-a venit ca i-am spus: pe fiica ta o cinstesc si o primesc in casa... iar pe voi va respect... dar va tin la poarta. Amandoi au facut ochii cat cepele. Parintele si-a holbat ochii la mine, incercand sa-si imite vecinul. Imi pare rau - a continuat parintele Grigore - ca poate i-am stricat ziua, dar... pana la urma, ca tot veni vorba, ce solutie imi dai? Pe a lui Emil Cioran sau pe a lui Petre Tutea?

- In situatia asta, solutia este la... Jasmin!

Dincolo de calea ferata. Dincolo de calea ferata, dupa ce iesi din sat, spre vii, sunt doua case. Intr-una locuieste nea’ Gogu impreuna cu tanti Floarea, trecuti bine de 70 de ani, casa aranjata, curata, gospodarie [...]
previous article
Despre invidie si costurile integrarii euro. Azi imi faceam de lucru prin curte, cand aud ca striga la poarta Faustina-ursareasa: - Parinte, vino repede sa-l impartasesti pe Pompidu, ca nu stiu ce are! N-am avut timp sa-i mai [...]
next article

Cutia milei

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

Baba Chiva

Preot Nicolae Trusca : : Thursday, 11 Mar 2010

Rugaciunea lui Efrem Sirul

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

La Calarasi

Preot Nicolae Trusca : : Sunday, 21 Mar 2010

Despre post

Preot Nicolae Trusca : : Monday, 25 Aug 2008

Despre invidie si costurile integrarii euro

Preot Nicolae Trusca : : Wednesday, 31 Mar 2010

Intamplari de referendum

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 23 Mar 2010

Supararea lui Mos Stoica

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

Martie 1977 (Parintele Gheorghe
Calciu-Dumitreasa) Martie 1977 (Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa)

Preot Nicolae Trusca : : Friday, 23 Apr 2010

Doua biblii...

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

Duminica lasatului sec de branza

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

Dincolo de calea ferata

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 23 Mar 2010

Ancuta la Hanul cu tei

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

9 Martie - Sfintii 40 de Mucenici si cele 40 de pahare

Preot Nicolae Trusca : : Tuesday, 9 Mar 2010

Fericiti veti fi cand va vor...

Preot Nicolae Trusca : : Sunday, 21 Mar 2010