Cum sa ai o viata de cuplu perfecta

Articol din categoria: Ghiduri haioase

propus: 7 Iun 2006
sursa: Libertatea
Cum sa ai o viata de cuplu perfecta

Sursa: ziarul Libertatea Online din 7 iunie 2006. (www.libertatea.ro)


Avem tendinta de a astepta de la celalalt ceea ce noi suntem gata sa oferim. Acest rationament este eronat si periculos. Este gresit pentru ca fiecare are modul propriu de a-si manifesta dragostea. Este periculos pentru ca a te limita la propria maniera de a iubi inseamna sa nu mai fii receptiv la ce-ti ofera celalalt.

De ce avem dificultati de a ne exprima sentimentele? Cel mai adesea frustrarile, necazurile si conflictele sunt rezultatele unor traumatisme din copilarie. Durerea este inca vie, furia incepe sa domine si spiritul nu mai este lucid. Nu mai reusim sa comunicam. Este deci esential ca celalalt sa depisteze aceste momente de criza de comunicare. Daca nu reusiti sa treceti de aceste momente de unul singur, raspunsurile partenerului ar putea pune capat interpretarilor eronate.

Cum sa-i comunici partenerului ceea ce ai nevoie? Intai trebuie sa identifici nevoia. O dorinta neidentificata nu poate fi satisfacuta. Trebuie sa se analizeze de ce o anumita situatie conduce la un anumit sentiment. Lipsa resimtita inseamna nevoie de afectiune, de siguranta? Dupa ce aceasta dorinta este identificata trebuie sa stii modul cel mai eficace de a o exprima. Sunt importante alegerea momentului si formularea. Partenerul nu trebuie acuzat, situatia nu trebuie generalizata si cel in cauza nu trebuie sa se victimizeze.

Putem spera ca intr-o zi partenerul va indeplini toate dorintele noastre? Cand intalnim partenerul ideal, avem tendinta de a crede ca nevoile pe care le resimtim cateodata, atunci cand suntem singuri, acestea vor fi indeplinite. E foarte gresit sa gandesti asa. Partenerul nu este dator sa lupte singur pentru binele cuplului. Armonia cuplului nu depinde doar de celalalt. Ea este rezultatul unui efort reciproc, al intampinarii dorintelor celuilalt.

Ce rol are provocarea intr-o relatie? Unele persoane sunt atrase in mod sistematic si iremediabil de relatii bazate pe provocare. Provocarea de a-l face pe celalalt sa se indragosteasca, sa fie sensibil, sa fie iubitor, sa fie mai putin egoist etc. Acest tip de relatie, in care unul se afla mereu in situatia de a cere celuilalt ceva, releva nevoia de a retrai un scenariu din copilarie. De exemplu, o femeie care a suferit din cauza lipsei de atentie a tatalui se va implica intr-o relatie cu un barbat care isi manifesta mai putin sentimentele, in speranta de a-l schimba.

Cat de importanta este independenta intr-un cuplu? Cand ne indragostim de cineva suntem atrasi de fapt de personalitatea pe care celalalt si-a construit-o inainte de a ne intalni. Un barbat care a avut o relatie cu o femeie independenta nu va putea avea o relatie cu o femeie permanent frustrata, care este dependenta de el. Este important sa gasim preocupari si in afara cuplului, pentru a nu uita de sine.

Ce faci cand relatia nu mai merge? Cateodata ajungi intr-un moment in care nu mai stii ce sa faci pentru ca relatia sa evolueze. Sau cateodata anumite lucruri te irita si nu poti sa depasesti acest lucru. In acest caz trebuie sa cantaresti bine argumentele pro si contra, satisfactiile si frustrarile.

Ce inseamna o relatie sanatoasa? Este o relatie bazata pe comunicare si autenticitate. O relatie in care cei doi parteneri fac efortul de a se intelege unul pe celalalt. O relatie sanatoasa trebuie tratata ca pe un cadou al vietii si nu ca o necesitate. Intr-o relatie sanatoasa oferim sentimente in mod gratuit si nu asteptam recompense. Nu iubim cu scopul de a fi iubiti, desi cand iubim ne place sa fim iubiti.


Sursa: ziarul Libertatea Online. (www.libertatea.ro)

Tipuri de femei. Simpatica - Bilete pentru meciul de box? Vai iubitule, nu trebuia Cunoscuta si ca: Super fata, Pretioasa, Sufletul din gasca baietilor, Colega de apartament Avantaje: Vesela, agreabila, [...]
articol precedent
Repertoriu feminin. Femeile sunt niste fapturi gingase, care nu se supara aproape niciodata. Si atunci cand se supara, o fac atat de delicat, incat, practic, nici n-ai cum sa-ti dai seama. Dovada stau si replicile de [...]
articol urmator

Sunteti pregatiti sa aveti copii?

Ghiduri haioase : : Duminica, 12 Iun 2011

Mai merita sa te casatoresti?

Ghiduri haioase : : Luni, 31 Iul 2006

Ghidul novicelui: simptome si solutii

Ghiduri haioase : : Marti, 13 Mar 2007

Tipuri de femei

Ghiduri haioase : : Marti, 6 Iun 2006

Sistemul de (de)punctare al femeii

Ghiduri haioase : : Joi, 5 Apr 2007

Imbatrinim si o sa fie si mai rau mai tirziu...

Ghiduri haioase : : Miercuri, 8 Feb 2006

Cum sa ai o viata de cuplu perfecta Cum sa ai o viata de cuplu perfecta

Ghiduri haioase : : Miercuri, 7 Iun 2006

Barbatul casatorit dupa 7 zile... 7 luni... 7 ani...

Ghiduri haioase : : Vineri, 18 Mai 2007

Manualul angajatului

Ghiduri haioase : : Luni, 30 Oct 2006

Arata respect in trafic. Cum conduci
masina in oras Arata respect in trafic. Cum conduci masina in oras

Ghiduri haioase : : Miercuri, 19 Ian 2011

RUGACIUNEA CELOR STRESATI

Ghiduri haioase : : Miercuri, 31 Mai 2006

Limba germana

Ghiduri haioase : : Marti, 24 Iul 2007

Cum faci o manea de succes? In 10 pasi simpli.

Ghiduri haioase : : Joi, 11 Nov 2010

Sunteti pregatiti sa deveniti parinti?

Ghiduri haioase : : Joi, 16 Mar 2006

Fetele: mod de folosire

Ghiduri haioase : : Joi, 24 Nov 2005