Cea mai frumoasa inima

Articol din categoria: Istorii scurte faine

propus: 16 Aug 2011
sursa: ?

Intr-o zi, un tanar s-a oprit in centrul unui mare oras si a inceput sa le spuna trecatorilor ca are cea mai frumoasa inima din imprejurimi.

Nu dupa multa vreme, in jurul lui s-a strans o mare multime de oameni si toti ii admirau inima care era intr-adevar perfecta. Nu vedeai pe inima lui nici un semn, nici o fisura. Da, toti au cazut de acord ca era cea mai frumoasa inima pe care au vazut-o vreodata. Tanarul era foarte mandru de inima lui si nu contenea sa se laude singur cu ea.

Deodata, de multime s-a apropiat un batranel. Cu glas linistit, el a rostit ca pentru sine:
- Si totusi, perfectiunea inimii lui nu se compara cu frumusetea inimii mele.

Oamenii din multimea stransa in jurul tanarului au inceput sa-si intoarca privirile spre inima batranului. Pana si tanarul a fost curios sa vada inima ce indraznea sa se compare cu inima lui. Era o inima puternica, ale carei batai ritmate se auzeau pana departe. Dar era plina de cicatrici, de locuri unde bucati din ea fusesera inlocuite cu altele care nu se potriveau chiar foarte bine, liniile de unire dintre bucatile straine si inima batranului fiind sinuoase, chiar colturoase pe alocuri. Ba mai mult, din loc in loc lipseau bucati intregi din inima si acolo se vedeau rani larg deschise, inca sangerande.

- Cum poate spune ca are o inima mai frumoasa? isi sopteau uimiti oamenii.

Tanarul, dupa ce examinase atent inima batranului, si-a ridicat privirea si i-a spus razand:
- Cred ca glumesti, mosnege. Priveste la inima mea – este perfecta! Pe cand a ta este toata o rana, numai lacrimi si durere!

- Da, a spus bland batranelul. Inima ta arata perfect, dar nu mi-as schimba niciodata inima cu inima ta. Fiecare cicatrice de pe inima mea reprezinta o persoana careia i-am daruit dragostea mea – rup o bucata din inima mea si i-o dau omului de langa mine, care adesea imi da in schimb o bucata din inima lui, ce se potriveste in locul ramas gol in inima mea. Dar pentru ca bucatile nu sunt masurate la milimetru, raman margini colturoase, pe care eu le pretuiesc nespus de mult deoarece imi amintesc de dragostea pe care am impartasit-o cu cel de langa mine.
Uneori am daruit bucati din inima mea unor oameni care nu mi-au dat nimic in schimb, nici macar o bucatica din inima lor. Acestea sunt ranile deschise din inima mea, gaurile negre... a-i iubi pe cei din jurul tau implica intotdeauna un oarecare risc. Si desi aceste rani sangereaza inca si ma dor, ele imi amintesc de dragostea pe care o am pana si pentru acesti oameni; si, cine stie, s-ar putea ca intr-o zi sa se intoarca la mine si sa-mi umple locurile goale cu bucati din inimile lor. Intelegi acum, dragul meu, care este adevarata frumusete a inimii? a incheiat cu glas domol si zambet cald batranul.

Tanarul a ramas tacut deoparte, cu obrazul scaldat in lacrimi. S-a apropiat apoi timid de batranel, a rupt o bucata din inima lui perfecta si i-a intins-o cu maini tremurande. Batranul i-a primit bucata pe care a pus-o in inima lui. A rupt apoi o bucata din inima brazdata de cicatrici si a pus-o pe inima tanarului. Se potrivea, dar nu perfect, pentru ca marginile erau cam colturoase.

Tanarul si-a privit inima, care nu mai era perfecta, dar care acum era mai frumoasa ca niciodata, fiindca in inima candva perfecta pulsa de-acum dragoste din inima batranelului. Cei doi s-au imbratisat, si-au zambit si au pornit impreuna la drum.

Cat de trist trebuie sa fie sa mergi pe calea vietii cu o inima intreaga in piept! O inima perfecta, dar lipsita de frumusete...

Bec cu sponsori aveti?. Nu conteaza ca este menajera in Italia, are masina de fite si o vila cum n-a mai vazut Parisul. Oamenii din jur trebuie sa o trateze cu respect. Se opreste in fata unui magazin de electrice, isi [...]
articol precedent
Timpul schimbarii. La un batran calugar, a venit intr-o zi un tanar pentru a se spovedi si a-i cere sfat. Din vorba in vorba, tanarul ii spuse: - Parinte, sunt un om destul de rau. As vrea sa ma [...]
articol urmator

Barbati si Femei

Istorii scurte faine : : Marti, 25 Iul 2006

Alege sa evoluezi!

Istorii scurte faine : : Joi, 22 Iun 2006

Poveste pentru prieteni!

Istorii scurte faine : : Marti, 14 Apr 2009

Un om si cainele sau pe drum

Istorii scurte faine : : Joi, 11 Mar 2010

E foarte bine! E foarte bine!

Istorii scurte faine : : Marti, 27 Apr 2010

Alo, Centrala! Niciodata sa nu subestimezi impresia facuta asupra cuiva

Istorii scurte faine : : Vineri, 8 Ian 2010

Primavara in Paris Primavara in Paris

Istorii scurte faine : : Luni, 17 Sep 2007

Nu te opri. Continua sa canti

Istorii scurte faine : : Miercuri, 27 Dec 2006

Timpul schimbarii

Istorii scurte faine : : Miercuri, 17 Aug 2011

De ce mint barbatii

Istorii scurte faine : : Miercuri, 6 Aug 2008

Lectia fluturelui Lectia fluturelui

Istorii scurte faine : : Miercuri, 10 Oct 2007

Poveste pentru suflet

Istorii scurte faine : : Joi, 22 Mai 2008

Lupta interioara (cu sine)

Istorii scurte faine : : Joi, 28 Mai 2009

Bogat sau sarac?

Istorii scurte faine : : Marti, 13 Ian 2009

Alegoria broscutelor Alegoria broscutelor

Istorii scurte faine : : Vineri, 7 Mar 2008