haios.ro

De veghe in lanul de secara

Rezumate Recomandare carte

Autor: J.D. Salinger (1919)

Propus: 26 Ian 2006

"De veghe in lanul de secara" este romanul unui adolescent de pe la mijlocul secolului nostru si impune un personaj unic, Holden Caulfield, elev dat afara de la al patrulea colegiu, care in drum spre casa incearca sa se inteleaga si sa inteleaga relatiile individului cu societatea. Din economia romanului, se poate deduce caracterul sau "memorialistic": "Pe atunci aveam 16 ani, acu am 17, si uneori ma port de parca as avea 13." Faptul ca romanul este scris din perspectiva naratorului-personaj, ca si varsta autorului in momentul conceperii lui, dau o prospetime unica marturisirii, intr-un amestec unic de inocenta si revolta, de dorinta de cunoastere si autocunoastere, de preplexitate in fata lumii (insotit de o dezarmanta forta de a visa cu ochii deschisi) si capacitatea de a se juca, cu sine, si mai ales cu ceilalti.
Ingenuu, Holden isi expune punctul de vedere si asupra scriitorilor preferati: "Mie imi plac cartile care, dupa ce le ispravesti, simti c-ai vrea ca autorul sa fie cel mai bun prieten al tau, si sa-l poti chema la telefon ori de cate ori ai chef. Dar asta nu prea se intampla. I-as fi telefonat cu cea mai mare placere acestui Isaak Dinesen. Si lui Ring Lardner, numai ca D.B. mi-a spus c-a murit. Dar uite, sa luam, de pilda, o carte ca Robii, de Somerset Maugham. Am citit-o vara trecuta. Nu e o carte rea, nu e rea deloc, dar nu mi-ar da niciodata prin gand sa-i telefonez lui Somerset Maugham. Nu stiu de ce. Nu e genul de tip caruia sa-ti vina sa-i dai telefon."
Posibil tip al adolescentului modern, Holden se construieste, dincolo de limbajul voit liber-adolescentin, intr-o maniera deloc facila: este protagonistul aventurii Pencey - New York, comentatorul acestei experiente (si al lumii in care traieste) si colocutorul cititorului, luat ca martor, incitat la a-si exprima propria-i opinie.
Ritmul alert, firul narativ sincopat la modul natural, aparenta absenta a marilor probleme existentiale, poezia ascunsa in spatele unei naiv-adolescentine sigurante de sine - cel putin acestea - justifica enormul succes si larga circulatie internationala ale romanului, care se traduce in romaneste inca din 1964.

Bibliografie:
Florin Sindrilaru, Gheorghe Craciun, Ramona Lapovita Jugureanu (coordonatori) "Mari teme literare: dictionar-antologie de texte pentru clasa a IX-a", Colectia Dictionarele Paralela 45 Seria Lyceum

Articole si texte haioase - Toate categoriile - Rezumate Recomandare carte

Recomandate, din aceeasi categorie:

Intra in categorie: Rezumate Recomandare carte

Comentarii: 5 (Max. 50 de comentarii pe pagina)

 • catalina_eca95 - 19 ani yahoo messenger: contact catalina_eca95 - 7 Mai 2011

  Deschide Comentariu E o carte superba si cred ca nu poate fi intelesa de toata lumea. Eu una ma identific in foarte multe pasaje cu personajul. Autorul e o persoana pe care as suna-o.
 • zuna - 19 ani - 3 Oct 2010

  Deschide Comentariu nu mi-a placut, nu se compara cu Anna Karenina sau Shogun, mi s-a parut o carte proasta
 • LadyAnnie - 18 ani - 16 Sep 2010

  Deschide Comentariu PFFFf!!!!! Nu am qm sa o termin pana marti! E mare? Adik greu de citit? Nu prea is obishnuita. Am citit da nu qntra qnometru....
 • l.andrei valentin - 19 ani yahoo messenger: contact landreivalentin - 18 Feb 2010

  Deschide Comentariu ff buna cartea
 • l.andrei valentin - 19 ani yahoo messenger: contact landreivalentin - 11 Feb 2010

  Deschide Comentariu destul de bun
  imi place

sus