Daca vrei sa-ti fie bine, ajuta-te singur!

Articol din categoria: Texte haioase Serviciu Business

propus: 11 Apr 2009
sursa: ?

A fost odata un taran sarac si cinstit, roman. (El putea fi deopotriva bulgar, bosniac, albanez, slovac, polonez sau ucrainian, importante fiind - in acest caz - saracia si cinstea. De altfel, in variante, legenda circula si in folclorul nou al amintitelor popoare).

In satucul sau natal, izolat de lume, se zvonise ca undeva departe, peste noua mari si noua tari, s-ar fi aflat o baroneasa instarita, cu darnicie fara seaman, care sar fi numit Uniunea Europeana. Si zvonul nu era numai zvon, caci vazuse omul prin vecini, ba pe unul, ba pe altul, falindu-se cu darurile acesteia.

Intr-o buna zi si-a luat toiagul si a purces la drum. A batut la poarta palatului si i s-a deschis. Doamna cea mare l-a primit, l-a poftit sa sada si, fiindca era peste masura de ostenit, l-a imbiat cu Coca-Cola si guma de mestecat. taranul a gustat cu masura din buc ate si nerabdator, si-a spus pasul:

"Marita Doamna Uniune, am auzit ca faci daruri celor nevoiasi. Eu am acasa, pamant bun, ape limpezi, am si paduri. Iarna insa-i cam lunga la mine in tinut, aproape sapte-opt luni pe an. Ca sa lucrez bine as avea nevoie de o pereche de incaltari. Sunt descult si mi-e frig. Doar atat iti cer".

Doamna Uniune Europeana l-a masurat din cap pana in picioare si a ramas cu privirea pironita la degetele acestuia, vinetii, infrigurate, batatorite si prafuite de drum. Apoi a glasuit:

"Omule, esti descult si eu te inteleg... Dar, tot ce-ti pot oferi este o basca. Una noua si de calitate europeana - Armani.

tine de frig, de ploaie."

Omul a luat basca, a oftat dezamagit, a multumit si a facut calea-ntoarsa spunandu-si:

"Totusi e doamna buna. Putea sa nu-mi dea nimic".

A trecut iarna si din gerurile sale cumplite, omul a iesit destul de bine, doar cu un deget degerat. Apoi vara istovindu-se, a purces iar pe lungul drum al Doamnei Uniuni, spunandu-i pasul vechi:

"Sunt descult. O pereche de incaltari mi-ar prinde tare bine".

Doamna l-a privit cu intelegere si caldura, l-a ospatat cu Coca-Cola, oferindu-i iar o basca nou-nouta, de firma.

"Daca-i degeaba, merita s-o iau" isi spune la intoarcere taranul cel sarac si cinstit.

Iarna a trecut cu chiu cu vai si in afara altui deget de la picior, numai unul, degerat si amputat de doctor, omul n-a avut de suferit.A urmat primavara, vara si pe cand frunzele s-au ingalbenit, taranul si-a amintit de Doamna cea darnica, pornind iar spre ea, sa-si incerce norocul. Dinaintea acesteia si-a baut cu pofta paharul de Coca-Cola, ba a mai cerut inca unul, caci incepuse sa-i placa, dar de intors s-a intors tot cu o basca.

Totusi nu s-a dat batut. An dupa an a strabatut calea plin de speranta, primind cu politete stiutul dar. Pana intr-o iarna, cand zapezile si gerurile au fost mai amarnice ca niciodata. Prins cu treburile, picioarele i-au degerat si doctorul a trebuit sa i le amputeze, spre a-i salva viata.

Purtat pe brate de vecini, omul a batut la poarta Doamnei Uniuni care, iute, si-a dat seama de trebuinte, facandu-i cadou un carucior de invalid, cu rotile, nou si stralucitor, avand douazeci si una de viteze si telecomanda. Omul a multumit si intorcandu-se in satul sau cu masinaria cea aratoasa a starnit mari invidii. De aici i s-a tras un necaz: intr-o noapte a fost calcat de hoti. Acestia nu gasisera mare lucru, dar plecasera acasa cu saci intregi de basti. Oameni cu frica de Dumnezeu, ii lasasera, totusi, caruciorul.
In prag de iarna, taranul s-a pomenit astfel fara nici o basca.
Asezat comod in caruciorul sau silentios, a pornit iar cale de noua munti si noua tari, s-a infatisat Doamnei Uniuni si i-a spus:

"Marita Doamna, m-au calcat hotii si acum, la caderea zapezii, sunt cu capul descoperit.
Fii buna si da-mi o basca, fiindca stiu ca ai si poti".

Doamna l-a masurat din cap pana la brau (acolo unde incepea carutul) si ganditoare i-a spus:

"Bade draga, eu te inteleg. Dar, tot ce-ti pot darui acum este o pereche de incaltari. Apropo, asa cum te vad, cred ca nu poti munci. Nu-mi vinzi mie pamantul dumitale? Cu banii primiti ai putea sa-ti cumperi cea mai buna basca".

Aceasta legenda, ca orice bucatica de folclor, are autor necunoscut. Dar personajele, din pacate, le vedem in fiecare zi in jurul nostru...

CEA MAI TARE DEMISIE A UNUI ADMINISTRATOR DE SISTEM IT. Draga domnule B., ca un biet angajat al unei institutii de prestigiu, am cateva asteptari perfect normale. Prima dintre ele e ca superiorul meu sa dea dovada macar de o inteligenta infima, care sa [...]
articol precedent
Rezolvarea crizei. E august, un mic oras pe malul marii..., in plin sezon, ploua torential de cateva zile, orasul arata de parca ar fi parasit. Toti au datorii si traiesc din credite. Din fericire [...]
articol urmator

Cel mai scurt discurs

Texte haioase Serviciu Business : : Luni, 18 Iun 2012

METAFORA

Texte haioase Serviciu Business : : Joi, 27 Sep 2007

Furnicuta Furnicuta

Texte haioase Serviciu Business : : Joi, 26 Apr 2007

Politica firmei

Texte haioase Serviciu Business : : Duminica, 11 Iun 2006

Test de imaginatie

Texte haioase Serviciu Business : : Duminica, 4 Mar 2012

Cursa de canoe Cursa de canoe

Texte haioase Serviciu Business : : Miercuri, 24 Oct 2007

Explicatia crizei financiare Explicatia crizei financiare

Texte haioase Serviciu Business : : Marti, 14 Oct 2008

Lectii haioase si valoroase de business

Texte haioase Serviciu Business : : Vineri, 24 Mai 2013

Anunturi pentru pilula de ras: exprimare defectuoasa

Texte haioase Serviciu Business : : Luni, 24 Oct 2011

Mesaj de intampinare pentru noii
angajati Bancpost Mesaj de intampinare pentru noii angajati Bancpost

Texte haioase Serviciu Business : : Vineri, 30 Mar 2007

Training vanzari

Texte haioase Serviciu Business : : Vineri, 13 Apr 2007

Facerea lumii. Varianta financiara

Texte haioase Serviciu Business : : Miercuri, 13 Aug 2008

Socialism la examen

Texte haioase Serviciu Business : : Miercuri, 9 Iun 2010

Scrisoare de recomandare... Haioasa

Texte haioase Serviciu Business : : Joi, 2 Iun 2011

Raspunsuri reale la interviul de angajare

Texte haioase Serviciu Business : : Joi, 17 Iun 2010