Comentariul literar al unei manele

Articol din categoria: Texte haioase Bancuri

propus: 16 Iun 2008
sursa: Necunoscut

Inca din primele versuri, autorul plaseaza actiunea intr-un mediu feeric.

Ce miracol si ce vraja
Stau cu gagica/gagiul pe plaja

Prin folosirea cuvintelor miracol si vraja, poetul ne trimite intr-o lume magica, interzisa muritorilor de rand. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonisti pe plaja - trimitere directa la infinitul marii, care ar putea sugera si iubirea nesfarsita, dar si eternitatea.
Nisipul ne duce cu gandul la scurgerea timpului, autorul reusind astfel sa imbine prin folosirea unui singur cuvant, atat infinitul cat si perenul.

In urmatoarele doua versuri, poetul doreste sa impace relativa bipolaritate dintre infinit si peren.

Am chef de distractie
3 luni de senzatie

Constient de clipa fermecata pe care o traieste, autorul isi avertizeaza ascultatorul (cititorul) ca iubirea nesfarsita, dragostea profunda, infinitultul, alfa si omega, arde intens, asemeni razelor unei zile insorite de vara, comprimandu-se in "3 luni de senzatie".
Necuprinsul este asfel incadrat in limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane imbraca forma senzatiilor.

Iubirea magica nu are suisuri sau coborasuri. Asa cum spune si poetul, cuvintele de ordine in cazul unei asemenea iubiri sunt cheful si distractia alaturi de gagiu sau gagica.

Folosirea cuvintelor nu este deloc intamplatoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin sa sugereze faptul ca cel care vorbeste este un om asemeni noua, care insa, conform preceptului biblic, si-a pus in valoare, talantii, reusind sa patrunda intr-o lume de vis.

A doua strofa a cantecului descrie opulenta de care se bucura eroul.

Dau o cheie la mertan
Si am plecat pe litoral
Mi-am pus plinul de benzina
Si in dreapta o blondina

"Mertan"-ul face trimitere la stilul de viata al marilor padisahi. Folosirea expresiei "plinul de benzina" nu este deloc intamplatoare. Ea ilustreaza verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu opereaza cu jumatati de masura. Totul sau nimic pare a fi deviza dupa care se conduce. Notiunea plin, are si un sens metaforic. Ea prezinta maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfectiune. Acest lucru este confirmat si de termenii cu care este descrisa marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fata oarecare. Ea este o "blondina" - simbol al frumusetii feminine, asezate la dreapta barbatului. Afirmatia este intarita in versul al doilea din cea de a treia strofa.

Am mertanul de mult timp
Si-o blondina prototip
E a mea numai a mea
Si-mi petrec vara cu ea

Hiperbola "blondina prototip" descrie in profunzime calitatile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinta unica. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-si descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteste ca dragostea lui este asemeni tinuturilor exotice, fascinante dar inca neexplorate in profunzime, afirmatia fiind intarita si de plasarea povestii in anotimpul de vara.

Ultima strofa descrie actul de iubire dintre cei doi. In primele doua versuri, ne este prezentata atmosfera care domneste intre indragostiti.

Marea neagra e calduta
Blonda-i sexy si finuta

Iubirea se consuma in apa calda a marii. Cristalinul marii descrie sentimentele celor doi iar caldura apei descrie relatia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imuna la scurgerea timpului.

Ziua stau cu ea la soare
Noaptea o scot la plimbare

Succesiunea zi noapte nu poate perturba trairile profunde ale tinerilor indragostiti, dar autorul lasa o portita de iesire din aceasta idila aproape perfecta. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizeaza cititorul ca totul poate fi perfectibil, chiar si iubirea, iar daca peste iubirea dintre cei doi s-ar lasa intunericul, eroul va trece si peste acest obstacol. Este vorba doar de 3 luni de distractie.

Judetul Dolj si-a declarat independenta. Dupa modelul KOSOVO, Judetul Dolj si-a declarat independenta Autoritatile de la Craiova au transmis astazi la ora 8:00 Parlamentului declaratia prin care oltenii isi [...]
articol precedent
Femei. El: Eu comand o pizza. Vrei si tu ceva? Ea: Nu. El: Ok. Ea: ... sau poate... El: Ei, ce anume? Ea: Nu stiu. El: Nu stii daca vrei ceva? Ea: Nu. El: Ti-e foame? [...]
articol urmator

Discurs politic

Texte haioase Bancuri : : Vineri, 8 Dec 2006

Cerere de crestere salariala

Texte haioase Bancuri : : Vineri, 22 Mai 2009

Jurnalul animalelor de casa Jurnalul animalelor de casa

Texte haioase Bancuri : : Marti, 20 Apr 2010

Rugaciunea unei femei

Texte haioase Bancuri : : Luni, 21 Sep 2009

Facebook la romani: cum ar arata satul pe o retea sociala

Texte haioase Bancuri : : Vineri, 4 Feb 2011

Cum faci un barbat fericit? Dar o femeie?

Texte haioase Bancuri : : Sambata, 8 Sep 2007

Barbatii, definitie completa

Texte haioase Bancuri : : Marti, 13 Mar 2007

Negocierea unei noi relatii (Asa nu!)

Texte haioase Bancuri : : Luni, 10 Ian 2011

Gandurile unui bebe la botez Gandurile unui bebe la botez

Texte haioase Bancuri : : Vineri, 16 Iul 2010

La judecatorie La judecatorie

Texte haioase Bancuri : : Miercuri, 8 Apr 2009

Slabeste acum

Texte haioase Bancuri : : Duminica, 10 Iun 2007

Invatamantul romanesc

Texte haioase Bancuri : : Duminica, 20 Ian 2008

Incredibila poveste a tesatoarei Ciu la Bacau

Texte haioase Bancuri : : Marti, 16 Mai 2006

Era si timpul! Ordonanta de urgenta 007x0/2010

Texte haioase Bancuri : : Luni, 31 Mai 2010

De ce e minunat sa fii barbat

Texte haioase Bancuri : : Marti, 10 Iul 2007