Cutia milei

Articol din categoria: Preot Nicolae Trusca

propus de: Preot Nicolae Trusca pe data: 9 Mar 2010
sursa: Nicolae Trusca

Pe cine credeti ca vad in biserica intr-o duminica dimineata? Pe Oha! Nu stiti cine este Oha? Este unul din amaratii satului care locuieste intr-o coliba invelita cu stuf, abia daca are 30 de ani, are patru copii si o nevasta urataaa – urata! Este poreclit Oha pentru ca incearca – spune el – sa cante opera ori de cate ori se-mbata, si odata, un tovaras de pahar i-a spus: ba, parca ai fi Oha... Oha... Oha... dar, de beat ce era, n-a reusit sa mai continue cuvantul pana la Ohanesian si de atunci... Oha i-a ramas porecla.

Dupa ce terminam Sfanta Liturghie, cand vine la miruit imi sopteste:
- Parintele, da-mi douazeci de mii sa-mi iau paine. Fara sa stau mult pe ganduri le propun lui nea Stoian si nea Andrei – doi consilieri ai bisericii:
- Strangeti toti banii care sunt pe la icoane prin biserica, faceti un proces-verbal, semnati-l si dati-i lui Oha. Au strans banii, i-au numarat – doua sute optzeci de mii -, ii dau lui Oha, saru’ mana parinte. Si-a plecat.

A doua zi dimineata – luni – merg la magazin sa cumpar paine. Pe cine credeti ca vad la o masa cu un pahar de tarie in fata? Pe Oha!
- Bine mai Oha, este frumos din partea ta sa te vad band luni dimineata in carciuma? Stiu ca nu te-am pricopsit ieri, dar ai luat ulei, zahar, paine, asa cum te-ai vaitat ieri?
- Taica parinte... beau de suparare.
- De ce esti suparat?
- Am nevasta urata, si apoi mai faci mata un proces-verbal si imi dai si de ulei „c-are balta peste”.

Am iesit din magazin furios si trist; n-am mai spus nimic. Dar cum ies dau cu ochii de o masina parcata in fata. Dar ce masina!!! Audi A6, neagra, iar langa ea o doamna prezentabila, imbracata elegant, panp in 40 de ani care se apropie de mine:
- Parinte, imi permiteti un dialog?
- Cu multa placere doamna!
- Am auzit, fara voia mea, discutia din magazin pe care ati avut-o cu... Oha asta... si bine v-a facut!
- Rasuciti cutitul in rana?
- Deloc parinte; eu am un doctorat in Finante-Banci si din curiozitate am citit „Sfintii Parinti”; dumneavoastra ati citit „Sfintii Parinti”?
- Doamna eu nu sunt doctor in Teologie, iar Sfintii Parinti au scris atat de mult incat as spune ca i-am citit din „scoarta pana-n prefata” (vorba fostului meu profesor, parintele Platica).
- In fine, eu am gasit scris la Dionisie Areopagitul ca saracia poate fi o consecinta a pacatului si cine ajuta un sarac poate sa intervina in planurile lui Dumnezeu si sa-L ofenseze. Ce spuneti?
- Eu, ca preot in anul 2005, asimilez greu acest punct de vedere. Trebuie sa citesc tot contextul, dar eu am gasit la parintele Staniloae scris ca atunci cand un sarac intinde mainile si-ti cere sa-l ajuti sa vezi in ele mainile lui Iisus, care au fost pironite pe cruce pentru pacatele tale. Dumneavoastra ce spuneti?
- Sa-l ajuti pe sarac, nu pe puturos!
- Si cum sa fac diferenta?
- Uite! Oha, luni de dimineata se imbata pe banii dumneavoastra in carciuma. Ajutati institutional, prin spitale, azile, camine, ma rog... Ceva de genul asta. Apoi se urca in masina, lasa geamul in jos si-mi ureaza malitios:
- Succes in pastoratie parinte... si pleaca!

Traversez soseaua coplesit de discutiile avute si observ ca la poara ma astepta Vasile, singurul tigan care a facut liceul (pe care-l stiu), iar pe deasupra este si „tare” la matematica. Umbla prost imbracat, este sarac, tot timpul fuge pe ulitele satului si vorbeste – cum spunea intr-un cuplet Vasile Tomazian – o „limba pocita” cu multe jargoane. In fiecare dimineata ii dau lui Vasile cincisprezece mii de lei sa-si cumpere trei paini. Dar Nina vanzatoarea mi-a spus intr-o zi: „Parinte, isi cumpara o paine si de restu’... cateva tigari”.
- Vasile, azi nu-ti mai dau nici un leu pentru ca esti pacatos si nu vreau sa-L ofensez pe Dumnezeu! Dar Vasile incepe sa se tanguie:
- De ce taica parinteee?... Ce ma fac eu acumaaa?... Si se plangea de parca intreaga lui existenta ar fi depins de cei cincisprezece mii de lei. Dar dintr-o data se invioreaza, sclipitor, parca amintindu-si ca are ceva carte, si ma intreaba:
- Cine a spus, taica parinte, chestia asta?
- Dionisie Areopagitul!
- Si dumneata te iei dupa parlamentarii astia? Nu vezi ca sunt plini de lovele?
- Mai Vasile, doamna aceea cu care am stat de vorba...
- Si dumneata te uiti in gura ei? N-ai vazut ce masina bengoasa are...
- Are... pentru ca este doctor in finante!
- Vedeti... stie sa mangleasca! N-am mai rezistat la „observatiile” lui Vasile, am ras copios, am bagat mana in buzunar si i-am dat cincisprezece mii de lei. Vasile i-a luat si a fugit spre magazin.

Dupa catea zile, Nina, vanzatoarea, mi-a spus:
- Taica parinte, din ziua aia Vasile isi cumpara numai tigari, nu-si mai ia si paine.

Dar continui sa-i dau in fiecare dimineata cate cincisprezece mii de lei. Pentru trei paini. Fara proces-verbal.

Ancuta la Hanul cu tei. Am fost zilele trecute prin centrul istoric al Bucurestiului si cuprins de nostalgie, am intrat la Hanul cu tei. Imi plac ”vechiturile”! Cine nu cunoaste strada aceea, ingusta, cu banci [...]
articol precedent
9 Martie - Sfintii 40 de Mucenici si cele 40 de pahare. Este pacatos obiceiul practicat de unele persoane, ca de Sfintii 40 de Mucenici - pe care Biserica ii praznuieste pe 9 martie - sa bea 40 de pahare de vin. Am auzit ca se beau 44 de [...]
articol urmator

Amintiri... Ganduri... Trairi...

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 1 Nov 2009

Despre post

Preot Nicolae Trusca : : Luni, 25 Aug 2008

Despre invidie si costurile integrarii euro

Preot Nicolae Trusca : : Miercuri, 31 Mar 2010

Dincolo de calea ferata

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 23 Mar 2010

Madame... et nous travaillons

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Intamplari de referendum

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 23 Mar 2010

Rugaciunea lui Efrem Sirul

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Supararea lui Mos Stoica

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Martie 1977 (Parintele Gheorghe
Calciu-Dumitreasa) Martie 1977 (Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa)

Preot Nicolae Trusca : : Vineri, 23 Apr 2010

La Calarasi

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 21 Mar 2010

Cutia milei

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Doua biblii...

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Fericiti veti fi cand va vor...

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 21 Mar 2010

9 Martie - Sfintii 40 de Mucenici si cele 40 de pahare

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Baba Chiva

Preot Nicolae Trusca : : Joi, 11 Mar 2010