Doua biblii...

Articol din categoria: Preot Nicolae Trusca

propus de: Preot Nicolae Trusca pe data: 9 Mar 2010
sursa: Nicolae Trusca

Am avut profesor de „Indrumari misionare” un preot sever, exigent, corect, cu o personalitate foarte puternica. La aceasta materie, viitorii preoti erau invatati si pregatiti in combaterea invataturilor sectare. Era o materie grea, deoarece trebuia sa tinem minte zeci si sute de citate din Biblie, autor, capitol, verset.

Preotul profesor, de care aminteam mai sus, ne „batea” mereu capul: „puneti mana si invatati, ca sectantii stiu Biblia mai bine decat voi...”. Lucrari de control, extemporale, teze... era o materie la care profesorul te putea lasa corigent usor daca ar fi dorit.

Poate datorita acestei educatii primita in scolile teologice, multi preoti au convingerea - nefondata - ca sectantii cunosc Biblia.

Nu este adevarat. Sectantii nu cunosc Biblia.


Eram prin anul 1994 sau 1995 si in satul meu, ca probabil si in alte sate, nu toti locuitorii sunt de credinta ortodoxa. Intr-o zi, imi amintesc de cuvintele profesorului meu si plin de entuziasm imi imbrac reverenda, iau din biblioteca doua carti: Invatatura de credinta ortodoxa de parintele Cleopa si Biblia, le pun intr-o punga „de un leu” si plec... intr-o vizita pastorala. Merg la o femeie de vreo 65 de ani, despre care stiam ca este de alta credinta, cu gandul de a discuta despre diferentele religioase. Bat la poarta, si dupa ce sunt latrat de caini vreo cateva minute, viitoarea mea interlocutoare iese din casa si vine la mine:
- Buna ziua, mamaie!
- Buna ziua!... mi se raspunde sec.

Ii explic femeii cu ce scop am venit, intram in camera „de la drum” si ii propun sa discutam despre un subiect anume, despre botez, sau icoana, sau sfinti... sa nu „batem campii” prin toata Biblia. Marturisesc ca aveam chiar emotii (te pomenesti ca ma incuie cu vreo intrebare - am gandit).

Am hotarat de comun acord sa vorbim despre icoana. Si a inceput... ca e chip cioplit... ca porunca a doua a lui Moise... ca e pacat... ca ne bate Dumnezeu... In timp ce vorbea imi arata cu mana si cu barbia o carte invelita intr-un ziar, pusa pe tocul de la fereastra. Incep eu... daca icoana e tiparita si nu e cioplita... si Moise a cioplit ingeri pe care i-a pus pe cortul marturiei... icoana nu-L inlocuieste pe Dumnezeu, ci ne apropie de El. Dau sa scot Biblia din punga mea „de un leu”, dar mamaia imi spune:
- Nu, parinte, nu din Biblia dumitale, ca aia e scrisa de popii aia mari de la Bucuresti; uite, citeste din Biblia mea!

Si ia cartea invelita in ziar, de pe fereastra si o pune pe masa. O iau, o deschid si raman nauc!!! Citesc... Romania pe drumul construirii societatii socialiste multilateral dezvoltate, de Nicolae Ceausescu, vol. XIV. Nu-mi venea sa cred! Parca aveau copertile rosii cartile astea - am gandit - erau pline librariile de ele pana in ‘89. Incep sa o cercetez intr-o sincopa de liniste. Desfac ziarul, si copertele erau lipite cu ceva maro, lat. Nu se vedeau copertele rosii.
- Mamaie, de unde ai „biblia” asta?
- Mi-a adus-o fi-miu de la Bucuresti. Pai cat l-am mai batut la cap!
- Dumneata stii sa citesti? Si-mi raspunde... ca am fost saraci, ca parintii mei... ca nu era scoala... bla, bla, bla!

Am inchis cartea, m-am ridicat de pe scaun si i-am spus in timp ce ieseam din casa:
- Mamaie, intr-adevar, cartile noastre nu se potrivesc.
Zambea satisfacuta si ma privea de parca mi-ar fi spus: vezi ca nici eu nu sunt fraiera?
- Parinte, imi spune, eu nu citesc din ea, dar stiu ca este bine sa ai o carte sfanta in casa!

In drum spre casa, mi-am amintit de profesorul meu care ne batea la cap cu „Indrumari misionare”, cate ne-a invatat... si cate fise ne punea sa facem, pe teme, dar nu s-a gandit la o situatie: cum sa discutam din Biblie cu un sectant nestiutor de carte?


Preot Nicolae Trusca
Parohia Negoiesti, noiembrie 2004

9 Martie - Sfintii 40 de Mucenici si cele 40 de pahare. Este pacatos obiceiul practicat de unele persoane, ca de Sfintii 40 de Mucenici - pe care Biserica ii praznuieste pe 9 martie - sa bea 40 de pahare de vin. Am auzit ca se beau 44 de [...]
articol precedent
Supararea lui Mos Stoica. Eram in anul 1982, la vreo 3 luni dupa ce venisem preot in sat. Intr-o zi m-am gandit sa merg la biserica, sa-mi aranjez anumite lucruri in Sfantul Altar dupa dorinta mea. Am stat cam 3-4 [...]
articol urmator

Intamplari de referendum

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 23 Mar 2010

Baba Chiva

Preot Nicolae Trusca : : Joi, 11 Mar 2010

Dincolo de calea ferata

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 23 Mar 2010

Ancuta la Hanul cu tei

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

La Calarasi

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 21 Mar 2010

Martie 1977 (Parintele Gheorghe
Calciu-Dumitreasa) Martie 1977 (Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa)

Preot Nicolae Trusca : : Vineri, 23 Apr 2010

Rugaciunea lui Efrem Sirul

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Madame... et nous travaillons

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Duminica lasatului sec de branza

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

9 Martie - Sfintii 40 de Mucenici si cele 40 de pahare

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Cutia milei

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Fericiti veti fi cand va vor...

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 21 Mar 2010

Amintiri... Ganduri... Trairi...

Preot Nicolae Trusca : : Duminica, 1 Nov 2009

Supararea lui Mos Stoica

Preot Nicolae Trusca : : Marti, 9 Mar 2010

Despre invidie si costurile integrarii euro

Preot Nicolae Trusca : : Miercuri, 31 Mar 2010