Poveste capitalista de criza. Cum sa vinzi frigidere eschimosilor

Articol din categoria: Criza noastra cea de toate zilele

propus de: Claudia pe data: 22 Iun 2012
sursa: ?

Intr-o poveste nord americana de succes se spune ca un expert in vanzari trebuie sa reuseasca sa vanda si frigidere eschimosilor!

Nimic mai adevarat si mai capitalist, nu?

Intr-o corporatie capitalista producatoare de electrocasnice ce dorea sa se extinda chiar s-a pus la un moment dat si aceasta problema: cum sa fie vandute frigidere eschimosilor (in acest caz populatiei native din Alaska).

Asa ca s-a stabilit o intalnire de brainstorming (unde fiecare vine cu idei) in care s-a pus exact aceasta intrebare: "Cum vindem frigidere eschimosilor?"

Iata ce a urmat...

...

- Foarte simplu, raspunde cineva! Ii convingem ca isi pun familiile in pericol daca nu-si tin mancarea intr-un frigider! Inventam un institut care a facut un studiu si rezolvam problema!
- Genial!
Alt specialist ridica o alta problema:
- Dar ei nu au curent, locuiesc in igloo-uri!
- Mda, spuse managerul! Asta e o problema!
- Le putem vindem generatoare, spuse cineva de la masa! Discutam cu o firma care face asa ceva!
- Da! Excelent!
Altcineva de la masa ridica o alta problema si mai spinoasa:
- Dragii mei! Generatoarele merg cu combustibil! De unde benzina?
- Mda, cred ca problema devine nerealista, spuse managerul!
- Asa cum am abordat problema generatoarelor, asa vom aborda si problema benzinariilor, spuse un alt participant la intalnire! Vorbim cu o firma de specialitate!
- Da, putem face asta, spuse managerul!
Un finantist prezent la sedinta ii intrerupse pe ceilalti:
- Dragii mei, v-am ascultat pe toti! Problema ridicata de voi este ingrozitor de aberanta! Eschimosii nu au venituri, ei traiesc din ce produc! Daca nu au bani, cum vindeti voi frigidere, generatoare, benzina?

Acum chiar se lasa linistea!

Din penumbra scaunului managerului apare un evreu batran, imbracat impecabil, finantist de meserie, persoana pe care putini de la masa o vedeau in firma si aproape niciunul nu o cunostea!
Le spune tuturor pe un ton bland:
- Oare nu aveti habar de societatea in care traiti? Ideea cu frigiderele este geniala! Mai ramane o mica problema! Banii! Dar avem mai multi decat imaginatia noastra poate duce! Cum banii sunt virtuali, ii putem transfera oricui, oricand, oriunde! Prin credit! Asa ca mai adaugati si servicii de creditare produselor voastre, faceti contracte de credit avantajoase! Semnati cu bancile intelegeri pentru dezvoltare! Spuneti-le ca deschidem noi piete. Si... la treaba. Ce va intereseaza pe voi mai mult decat frigiderele?

S-a lasat linistea...

Apoi managerul, pe un ton prietenos, le spuse celor prezenti:
- Daca nu aveti ceva de adaugat, la treaba!

Dupa 3 luni, regiunea target avea peste 100 de benzinarii (din 5 initial), hypermarket-uri - vreo 10 (din 1), sucursale bancare - 150 (din 2 initial), familii de eschimosi cu frigidere - aprope toti!
Ajunsese frigiderul statut social! Nu ai frigider, nu ai valoare! Iti vor muri copiii intoxicati cu bacteria inventata de institutul virtual din sedinta de brainstorming!

Dupa 6 luni au inceput sa dispara benzinariile, de la 100 la 40, hypermarket-urile s-au imputinat (de la 10 la 3), sucursalele bancare si mai putine: de la 150 la 30! Familii de eschimosi cu frigidere: toti, dar putini reuseau sa le mai foloseasca pentru ca nu aveam bani pentru combustibilul folosit de generatoare!

Dupa 1 an regiunea target mai avea 5 benzinarii, 1 hypermarket, 2 sucursale bancare, toti eschimosii aveau frigidere si generatoare, insa niciunul nu mai functiona, in schimb toti primeau notificari ca daca nu-si platesc datoriile vor fi dati afara de pe pamanturile lor!

Dupa 1 an si jumatate regiunea mai avea doar 1 benzinarie, niciun hypermarket, 1 sucursala bancara si toti proprietarii de frigidere erau la coada la cantina saracilor!

Le-au fost executate terenurile si prin asta si mijloacele de subzistenta!

Va suna cunoscut? Cred ca da! Se numeste capitalism!

*

Sa tragem linie:
- corporatia de electrocasnice si-a primit banii pe frigidere (comisionate de hypermarketuri) de la bancile ce acordau credite
- firmele de scule si-au primit banii pe generatoare de la bancile care au creditat achizitionarea lor (comisionate de hypermarketuri)
- benzinariile au vandut o perioada (probabil pe carduri de credit)
- bancile au castigat cel mai mult avand si terenurile eschimosilor executate prin neplata creditelor si banii pe creditele neplatite de eschimosi pentru ca i-au cerut si primit de la stat pentru a evita falimentul economiei globale (cica)

Si eschimosii? Fara terenuri, fara frigidere, fara generatoare, fara viitoarele venituri, fara viitor!

Concluzia?

Nu va cumparati produse pe care nu vi le permiteti (finantistii spun ca daca nu puteti acoperi din surse proprii 40% din valoarea unui produs, inseamna ca nu vi-l permiteti, cu toate ofertele tentante ale bancilor).

Nu va cumparati produse inutile.

Nu fiti eschimosi!

Invatati din aceasta criza, informati-va asupra produselor pe care le doriti, ganditi-va daca intr-adevar aveti nevoie de ele! Adaptati-va cumparaturile dupa propriile necesitati, nu dupa ce vedeti la altii sau dupa sedinta de ameteala a vreunui reponsabil de vanzari!

Fiti eficienti cu propria viata si cu propriile venituri!

Traiti sanatos si curat!

Vine, vine, primavara! E tristete-n toata tara.... Vine, vine, primavara, E tristete-n toata tara, Dar toti cei de la putere, Se tot lafaie-n avere! Hai cu toti sa ne unim, Pe tirani sa-i izgonim! Ei isi fac conturi, [...]
articol precedent
1 Aprilie... parlamentar - din sase sute vor ramane iar doar trei sute mancatori. Asteptam cu mic, cu mare, Un intai april banal, Cum, la noi, nimic nu pare Ca ar fi paranormal. De vr’un an, de asta vara, Tot lovind cu stangu-n drept, Furam [...]
articol urmator

Vine, vine, primavara! E tristete-n toata tara...

Criza noastra cea de toate zilele : : Vineri, 17 Feb 2012

1 Aprilie... parlamentar - din sase sute vor ramane iar doar trei sute mancatori

Criza noastra cea de toate zilele : : Joi, 28 Mar 2013

Rugaciune... Einstein despre criza

Criza noastra cea de toate zilele : : Duminica, 28 Nov 2010

Poveste capitalista de criza. Cum sa vinzi frigidere eschimosilor

Criza noastra cea de toate zilele : : Vineri, 22 Iun 2012

Microsoft intentioneaza sa cumpere
Biserica Catolica Microsoft intentioneaza sa cumpere Biserica Catolica

Criza noastra cea de toate zilele : : Luni, 1 Apr 2013

Programul TV pe timp de iarna

Criza noastra cea de toate zilele : : Luni, 13 Feb 2012

Propune Guvernului masuri pt iesirea din
criza Propune Guvernului masuri pt iesirea din criza

Criza noastra cea de toate zilele : : Vineri, 9 Iul 2010

Grecii ar putea renunta la alfabet! Grecii ar putea renunta la alfabet!

Criza noastra cea de toate zilele : : Luni, 1 Apr 2013

Un director de la Yahoo! a salvat
afacerea unui roman Un director de la Yahoo! a salvat afacerea unui roman

Criza noastra cea de toate zilele : : Sambata, 9 Iul 2011

Cersetorul de solidaritate Cersetorul de solidaritate

Criza noastra cea de toate zilele : : Luni, 17 Mai 2010