La La La versus El Tio - Legenda boliviana a baiatului surd care vindeca lumea

Articol din categoria: Povesti Povestiri

propus: 4 Aug 2013
La La La versus El Tio - Legenda
boliviana a baiatului surd care vindeca
lumea

La La La versus El Tio (Legenda boliviana a baiatului surd care vindeca lumea)

In 2013, cantaretul Naughty Boy a scos o melodie, "La La La", al carei videoclip se invarte in jurul unei legende boliviene orale, datand de la inceputul secolului 20.

Legenda se refera la un baiat surd, care, satul de abuzurile tatalui violent, fuge de acasa. Baiatul gaseste un caine vagabond, care il insoteste de atunci. Dupa ce traieste o perioada de timp pe strazi, baiatul descopera ca are talentul special de a percepe problemele oamenilor, pe care le poate vindeca tipand, tipat despre care se spune ca era peste masura de puternic, asemena unui cutremur si unei tornade.

Intr-o buna zi, baiatul gaseste un batran, care era ucis cu pietre de catre sateni, in timp ce era batjocorit. Baiatul rezolva situatia, tipand, si repune in functiune inima batranului (in videoclip, baiatul ii cumpara acestuia o inima noua).

Impreuna, intalnesc apoi un om cu chipul desfigurat, abuzat si considerat o scursura de catre societate. Acest om le spune ca el este un profet care a fost blestemat de un demon, El Tio, pentru ca nu i se inchina, asa ca a abandonat societatea, in care acest demon era atotprezent.

El Tio este considerat ca fiind stapanul lumii subterane, caruia muritorii ii ofera cadouri pentru a fi protejati de el sau macar pentru a-i imbuna in furia demonica.

Profetul le mai spune ca oricine care poate auzi demonul intra automat sub controlul sau.

Demonul putea fi gasit in desert, acolo unde fusese un oras in care oamenii se inchinau demonului - care i-a blestemat in schimb sa se omoare intre ei pana ce nu a mai ramas nimeni, doar o mare de sare pe locul fostului oras.

Dupa ce nu gasesc nimic in acel desert, baiatul, impreuna cu batranul, profetul si cainele, calatoresc la locul unde demonul trebuia sa locuiasca. Asa ca ajung la o mina, intr-un munte.

Insa, pentru ca oricine care auzea blestemele demonului era pierdut, numai baiatul, surd fiind, putea merge la acesta si sa acopere si sa opreasca blestemele revarsate asupra lumii cu tipatul lui vindecator. La La La...

Naughty Boy - La La La ft. Sam SmithUrsul pacalit de vulpe. Era odata o vulpe vicleana, ca toate vulpile. Ea umblase o noapte intreaga dupa hrana si nu gasise nicairi. Facandu-se ziua alba, vulpea iese la marginea drumului si se culca sub o tufa, gandindu-se [...]
articol precedent
Oricât de nervos ai fi, mai întâi numără până la zece, indiferent de situație. În timp ce un bărbat își lustruia mașina sa cea nouă, copilul său, de doar 5 ani, a luat o piatră și a început să zgârie pe una din portiere. Când l-a văzut, orbit de furie, [...]
articol urmator

Ursul pacalit de vulpe

Povesti Povestiri : : Vineri, 13 Iul 2012

Femeia din padure

Povesti Povestiri : : Sambata, 11 Feb 2012

Legenda pasarilor

Povesti Povestiri : : Luni, 31 Oct 2011

Oricât de nervos ai fi, mai întâi
numără până la zece, indiferent de
situație Oricât de nervos ai fi, mai întâi numără până la zece, indiferent de situație

Povesti Povestiri : : Sambata, 17 Feb 2018

Ingerul ierbii

Povesti Povestiri : : Vineri, 4 Nov 2011

La La La versus El Tio - Legenda
boliviana a baiatului surd care vindeca
lumea La La La versus El Tio - Legenda boliviana a baiatului surd care vindeca lumea

Povesti Povestiri : : Duminica, 4 Aug 2013