Plesu - Intelegere dincolo de intelect (Semnele timpului, dupa hindusi)

Articol din categoria: Autori, scriitori romani si straini

propus de: Claudia pe data: 29 Mar 2013
sursa: Andrei Pleºu
Plesu - Intelegere dincolo de intelect
(Semnele timpului, dupa hindusi)

Am gasit un text, in literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), in cuprinsul caruia bombanelile mele si ale altora par sa fi fost anticipate cu vreo doua-trei mii de ani in urma (Puranas au aparut, in forma scrisa, in veacurile III-V de dupa Hristos, dar vin dintr-o traditie orala, care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu).

Intuitiile profetice ale hinduismului se refera la modul in care se va incheia actualul ciclu al civilizatiei terestre. Iata o lista, selectiva, a simptomelor pe care le anunta textul puranic, privind spre viitorul, care e, acum, prezentul nostru:

"Coeficientul de ura din sufletul fiecarui om va cunoaste – spun textele – o alarmanta crestere. Oamenii vor deveni din ce in ce mai iritabili. Toate marile achizitii de cunoastere vor fi deturnate spre scopuri impure, adica spre amplificarea raului din lume. Se va inmulti numarul sefilor de stat de extractie joasa si de proasta calitate. Lucratorii manuali si negustorimea vor fi inaltati la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi pusi in conditii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al "castelor", o destramare dramatica a ierarhiilor firesti, o ireparabila dezordine sociala.

Necinstea va capata o raspandire fara precedent, la toate nivelele. Hotii vor deveni lideri. (Rog sa nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmatii! Nu fac decat sa citez un text multi-milenar! n.m., A.P.).

Femeile nu vor mai pune pret pe propria virtute. Prostii, impostorii, naturile rudimentare si galagioase vor fi luati drept intelepti. Oamenii drepti, de buna calitate, vor avea tendinta de a se retrage din viata publica. In piete se va vinde mancare gata-preparata (sa recunoastem ca e de necrezut sa auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de semipreparate si de fast-food! n.m., A.P.).

Limbile vor saraci, vorbirea se va trivializa. Vor fi mai multe femei decat barbati, vor prolifera asociatiile criminale, va creste numarul celor care nu gasesc de lucru. Se vor raspindi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda parului purtat in dezordine si se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacitati de actiune.

Vor aparea nenumarate organizatii religioase necanonice, blasfemia va convietui cu fanatismul.

Se va practica, pe scara larga, uciderea fatului in pantecul matern si se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecarei comunitati. Detinatorii puterii nu o vor mai folosi in beneficiul popoarelor lor.

Discernamintul (ca perceptie a deosebirii dintre bine si rau) se va subrezi, institutia respectului va intra in deriva (vor fi respectati, preponderent, cei nedemni).

Vor castiga teren nerusinarea, calcarea cuvantului dat, invidia.

Intre parinti si copii vor aparea obstacole greu de trecut, forta va prevala asupra dreptatii, ospetia va declina, vulgaritatea va impanzi totul."

Contemporanii nostri ar putea imbogati acest diagnostic prin infinite amanunte, extrase din experienta cotidiana. Evident, nu mi-am propus sa furnizez cititorului o culegere, deprimanta, de toxine. Nu vreau, pur si simplu, sa-l indispun. Dar, pornind de la inventarul de mai sus, un igienic atac de spaima, o mica ipohondrie nu i-ar strica. Ar fi, poate, un inceput de terapeutica...

Plesu - Intelegere dincolo de intelect (Semnele timpului, dupa hindusi). Am gasit un text, in literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), in cuprinsul caruia bombanelile mele si ale altora par sa fi fost anticipate cu vreo doua-trei mii de ani in urma (Puranas [...]
articol precedent
Plesu - Intelegere dincolo de intelect (Semnele timpului, dupa hindusi). Am gasit un text, in literatura veche a Indiei (Langa Purana, II, 39-40), in cuprinsul caruia bombanelile mele si ale altora par sa fi fost anticipate cu vreo doua-trei mii de ani in urma (Puranas [...]
articol urmator

Plesu - Intelegere dincolo de intelect
(Semnele timpului, dupa hindusi) Plesu - Intelegere dincolo de intelect (Semnele timpului, dupa hindusi)

Autori, scriitori romani si straini : : Vineri, 29 Mar 2013