Despre birocratie...

Articol din categoria: Povesti adevarate

propus de: Autor... pe data: 15 Mar 2006

Ecartamentul standard al cailor ferate din Statele Unite este de 143.5 cm. Este un numar foarte ciudat.

De ce se foloseste acest ecartament? Pentru ca asa se construiau in Anglia, si primele cai ferate din SUA au fost facute de englezi expatriati.

De ce construiau englezii asa? Pentru ca primele cai ferate au fost facute de oamenii care construisera tramvaiele premergatoare trenului si acesta era ecartamenul folosit de ei.

De ce il foloseau? Atunci cind au inceput sa faca tramvaiele au folosit aceleasi scule si sabloane pe care le foloseau pentru a construi trasuri - iar acestea aveau aceasta spatiere a rotilor.

De ce trasurile aveau nevoie de aceasta distanta intre roti? Ei bine, daca ar fi incercat sa foloseasca orice alta spatiere, rotile s-ar fi rupt in cele din urma pe vreunul din vechile drumuri din Anglia, pentru ca aceasta era departarea dintre santurile sapate de alte roti de-a lungul timpului.

Cine construise aceste drumuri? Primele drumuri ce acopereau mari distante in Europa (si in Anglia) au fost construite de Roma Imperiala, pentru legiunile ei. Multe drumuri au fost folosite de atunci pina in ziua de azi. Iar carele de lupta romane au sapat primele santuri in ele, iar dupa aceea toata lumea si-a potrivit rotile dupa ele, ca sa nu riste sa si le strice. De vreme ce carele de lupta erau facute de romani (sau la comanda lor) erau toate la fel in privinta standardelor. Ecartamentul cailor ferate din Statele Unite de 143.5 cm deriva din specificatiile originale pentru carele de lupta romane. Birocratia este nemuritoare. Astfel ca, daca vreodata va intilniti cu cine stie ce specificatii stranii si va intrebati "de unde curu' calului le-au scos astia?" este perfect posibil sa fie o intrebare corecta, pentru ca, de exemplu, carele de lupta romane erau facute astfel incit latimea lor sa fie cit fundurile celor doi cai.

Astfel am gasit raspunsul la intrebarea de la care am pornit initial. Si acum partea interesanta. Cind privim naveta spatiala pe platforma ei de lansare, vedem doua rachete auxiliare atasate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt "Solid Rocket Boosters" -- SRB. SRB-urile sunt facute de Thiokol la fabrica din Utah. Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut sa le faca mai mari in diametru, dar ele trebuiau transportate cu trenul de la fabrica pina la locul de lansare. Calea ferata trece printr-un tunel in munti. SRB-urile trebuiau sa incapa in tunel. Tunelul este facut pe masura caii ferate, care este la rindul ei cam cit dosurile a doi cai. Astfel ca, una din trasaturile esentiale a propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinata acum mai mult de doua mii de ani, de latimea unui dos de cal.

Cat costa Dacia in Germania. Hai sa vedem daca ghiciti! Cinci mii, sase mii, zece mii? Ce ziceti de 32.000 de Euro? Atata l-a costat aseara pe un neamt Dacia romana. Daca vreti sa aflati de ce, cititi mai departe. [...]
articol precedent
Romania a fost de vanzare o zi pe eBay. Sursa: romania_eu_list (groups yahoo.com / group / romania_eu_list /) Timp de o zi, Romania a fost de vanzare prin eBay! Licitatia a inceput cu un dolar, a doua oferta a crescut la $ 2,25, [...]
articol următor

The Story of Stuff - Povestea Lucrurilor
(in limba romana) The Story of Stuff - Povestea Lucrurilor (in limba romana)

Povesti adevarate : : Miercuri, 4 Nov 2009

Trist...

Povesti adevarate : : Vineri, 23 Iun 2006

Evacuarea de incendiu intr-o mare
companie Evacuarea de incendiu intr-o mare companie

Povesti adevarate : : Joi, 12 Mar 2009

Cinci zile mort la birou

Povesti adevarate : : Joi, 21 Dec 2006

Poveste despre ... un spirit sau o
fantoma? Poveste despre ... un spirit sau o fantoma?

Povesti adevarate : : Duminică, 23 Iun 2013

Romania a fost de vanzare o zi pe eBay

Povesti adevarate : : Miercuri, 15 Mar 2006

Retrairi

Povesti adevarate : : Marți, 9 Oct 2012

Despre birocratie...

Povesti adevarate : : Miercuri, 15 Mar 2006

Super reteta

Povesti adevarate : : Miercuri, 14 Feb 2007

Ultimul bilet (scris de mama mea inainte de boala)

Povesti adevarate : : Marți, 15 Ian 2013

Lenesa

Povesti adevarate : : Joi, 30 Dec 2010

Chirias fara noroc

Povesti adevarate : : Joi, 30 Dec 2010

Comandam o pizza?

Povesti adevarate : : Vineri, 12 Ian 2007

Noaptea de Sfantul Andrei

Povesti adevarate : : Vineri, 29 Mai 2015

What goes around comes around

Povesti adevarate : : Marți, 12 Apr 2005