Ghidul nesimtitului, III

Articol din categoria: Rezumate Recomandare carte

propus: 14 Iun 2006
sursa: Radu Paraschivescu

Sursa: ziarul Evenimentul Zilei din 14 iunie 2006. (www.evz.ro)


Radu Paraschivescu spune ca "Ghidul nesimtitului", care va avea lansarea sambata, de la ora 16.00, la Bookfest, este o introducere in cunoasterea nesimtitului.

Scriitorul descrie si progeniturile nesimtitilor, un fel de domni Goe ai zilelor noastre, odrasle razgaiate si tupeiste, de care parintii sunt foarte mandri ca le calca pe urme.

Un caz aparte il scoate in prim-plan pe nesimtitul care nu-ti face viata amara de unul singur, ci tragand dupa el un copil. Pentru o desfasurare corecta a ritualului nesimtirii, e nevoie ca micutul sa indeplineasca un set de conditii minime.

Sa fie razgaiat, sa urle ca un bezmetic cu jumatatile de ora, sa ceara totul plangand pana-ti increteste carnea si - peste toate - sa se infrupte dintr-o hrana consistenta. (...) Puiul de nesimtit e chemat sa probeze ca peste ani va putea face pe cont propriu si neinsotit ravagiile pe care le seamana astazi sub supraveghere parinteasca.

Sa nu aveti emotii. In zece cazuri din zece, randamentul tancului e superlativ. Piticul are un modus operandi greu de imbunatatit, care vine din valorificarea superioara a calitatilor native, combinata cu permisivitatea deplina a tatalui sau a mamei.

(...) Plodul mai merge cat mai merge, dupa care modifica tactica de joc. Organismul isi cere drepturile. Tropaitul isteric din ultimele minute a insemnat consum de calorii, asa ca acum nimic nu i-ar prinde mai bine nesuferitului decat ceva dulce.

Asta se obtine prin somarea crancena, pe baza de racnete descreierate, a parintelui. "VLEAU CIOCOOOO!!!! CIOCO, N-AUUUUZI???!!! CIOCOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!" insotit de suspinele excedate ale pasagerilor, tatal se conformeaza apatic si scoate din bagaj o ciocolata pe care i-o intinde complice odorului.

Piticania se pune pe molfait, dupa care, din senin, pufneste intr-un ras salivar, care improasca stropi maronii pe hainele vecinului de scaun. (...)

Stimulat de ocrotirea parintelui, copilul se linge lasciv pe degete, iar pe urma si le sterge fie de perdeaua care se misca usor langa geam, fie pe postavul scaunului, fie direct pe imbracamintea pasagerului care-i inspira cea mai mare incredere. Tatal il priveste mandru si face ochii roata.


Sursa: ziarul Evenimentul Zilei din 14 iunie 2006. (www.evz.ro)

M-am hotarit sa devin prost. Sa devii ceva mai prost poate fi o idee inteligenta. Sa gindesti mult este, in lumea de azi, un handicap ca oricare altul. Cel putin asa crede Antoine, un tinar de 25 de ani, care sufera [...]
articol precedent
Cartea saptamanii: 'Moartea pinguinului'. Sursa: Evenimentul Zilei Online. (www.evz.ro) de luni, 7 aug 2006. http://www.evz.ro/article.php?artid= 267715 Sedea culcat si se gandea ca nu-i lipseste nimic, absolut nimic [...]
articol următor

M-am hotarit sa devin prost M-am hotarit sa devin prost

Rezumate Recomandare carte : : Sâmbătă, 8 Apr 2006

Fiind baiet paduri cutreieram

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Apr 2012

De veghe in lanul de secara

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Ian 2006

Mihai Eminescu: autorul si opera sa, pe scurt

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Apr 2012

Cartea saptamanii: 'Moartea pinguinului'

Rezumate Recomandare carte : : Luni, 7 Aug 2006

Imparatul mustelor

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Ian 2006

Ghidul nesimtitului, III

Rezumate Recomandare carte : : Miercuri, 14 Iun 2006