Imparatul mustelor

Articol din categoria: Rezumate Recomandare carte

propus: 26 Ian 2006
sursa: William Golding (1911 - 1993)

Romanul reprezinta, intr-un anume sens, o relectura a cartii de aventuri a lui Jules Vernes, "Doi ani de vacanta". Un grup de copii ramane izolat pe o insula pustie, in urma unui accident de avion. Primii protagonisti ai aventurii, care intra in scena de la primele paagini ale romanului, Ralph si Piggy, realizeaza ca sunt izolati de "lumea celor mari" si, prin urmare, sunt nevoiti sa-si poarte singuri de grija. Ba mai mult, isi asuma responsabilitatea si pentru ceilalti copii mai mici de care trebuie sa aiba grija.
Instrumentul cu ajutorul caruia sunt copiii chemati la o prima adunare, cand iau cunostinta de noua lor conditie, este "Cochilia" - gasita pe plaja de Ralph si Piggy; acesta din urma este cel care invata sa foloseasca frumoasa si aparent inutila cochilie pentru a-i aduna pe ceilalti copii risipiti pe insula. In continuare, purtatorul cochiliei se va bucura de autoritate in randul comunitatii, iar un regulament adoptat ad-hoc stabileste ca cel care va vorbi tinand in maini cochilia, va putea sa se exprime liber si inviolabil. Ralph devine seful comunitatii de pe insula, fiind numit "Cel cu cochilia".
Printre copii se remarca un grup cu o tinuta aproape martiala, cu uniforme imitandu-le pe cele militare. Ei sunt "corul", aflat sub autoritatea unui baiat ce se prezinta sub numele Jack Merridew si care pare sa aiba drepturi totale asupra subordonatilor sai, pe care ii sileste sa poarte uniformele chiar pe caldura torida. Aerul martial si autoritarismul lui Jack vin de la bun inceput in contrast cu tinuta "civila" a lui Ralph si Piggy. Ralph descopera ca insula de corali este un paradis terestru si nu doreste decat "sa se distreze", sugerandu-le si celorlalti sa faca la fel, sa se bucure de frumusetea peisajului, de aerul, soarele si apa cristalina a lagunelor. Piggy, grasut, cu ochelari, este chiar mai "civil" decat Ralph. Datorita astmei nu a putut practica nici un sport, in schimb s-a straduit sa-si dezvolte mintea. Mai matur decat ceilalti, isi pune probleme grave, decisive, privind sansele micii comunitati de a fi salvate de "cei mari". Lanseaza chiar ideea unei bombe care ar fi distrus restul lumii, total, sau partial.
Copiii hotarasc sa faca un foc de semnalizare pentru a putea fi reperati. Ideea aprinderii focului ii solidarizeaza pe toti. "Focul de pe munte" nu poate fi aprins, cu toata gramada de lemne adunata, fara ajutorul ochelarilor lui Piggy, singurul care nu participase la strangerea lemnelor.
Grupul "corului", aflat in continuare sub comanda lui Jack, isi descopera o pasiune initial folositoare comunitatii, si anume vanatoarea. Odata cu trecerea timpului se descopera insa si ritualul vanatorii. In timpul explorarii insulei, baietii - niste adolescenti - descopera prietenia, camaraderia. Insula este inca un paradis terestru, iar episodul in care ei trebuie sa se pregateasca pentru a ucide pentru prima oara - un purcelus incurcat intre liane - este repede uitat in jocul si elanul aventurii intreprinse impreuna.
Odata cu descoperirea unui ritual de vanare, Jack descopera si mijlocul de a anula retinerile de a ucide: isi vopsesc fetzele. In spatele mastii raspunderea individuala dispare, iar cruzimea instinctuala se poate dezlantui nestingherita. "Corul" de odinioara se transforma intr-un grup de salbatici veritabili. Pentru a-si atrage de partea sa membrii comunitatii, aflati initial de partea lui Ralph si Piggy, Jack se foloseste de spaima declansata de povestile spuse de cei mici, cum ca in padure s-ar afla o fiara cumplita, numita de ei, "Fiara", sau "Imparatul mustelor", care devine astfel pretextul vanatorii si al domniei prin teroare a lui Jack. Iritat de rezistenta opusa de bunul simt al lui Ralph si Piggy, care sustineau ca nu exista nici un fel de fiara si se aratau dezgustati de ritualurile salbatice ale vanatorilor, Jack sacrifica singura cauza comuna: focul de pe munte, menit sa le aduca salvarea. Astfel, intr-o noapte, principalul instrument al aprinderii focului, ochelarii lui Piggy, dispar.
Se intampla si un fapt chiar mai grav. Simon, un membru atipic al "corului" devenit razboinic, un baiat extrem de inteligent, insa bolnavicios si neobisnuit de sensibil, privit de la inceput cu suspiciune de Jack, si simpatizant al taberei "civililor" Ralph si Piggy, este ranit intr-o expeditie in padure. La intoarcere nimereste in plin dans ritualic al vanatorilor si este ucis, nu inainte insa de a intelege existenta "fiarei" pe care cei mici o banuiau in padure. Simon este primul care intelege ca "fiara" exista chiar printre membrii comunitatii de pe insula si ca odata desteptata va cere in continuare jertfe.
Piggy, disperat in urma pierderii ochelarilor, dar mai ales de ceea ce se petrecea pe mica insula, hoataraste sa se duca in tabara "vanatorilor", cu cochilia, sa le vorbeasca, pentru a face un ultim apel la ratiune. Insa cochilia este sparta in timp ce Piggy vorbeste, iar unul dintre "gardienii" vanatorilor face sa se desprinda o bucata de stanca peste nefericitul orator. Gemenii Sam si Eric, ultimii partizani ai lui Ralph si Piggy, sunt luati prizonieri de "vanatori". Ralph, supravietuitorul, va fi haituit pe toata insula de vanatorii insetati de sange. Din dorinta de a-l scoate pe Ralph din ascunzatoarea sa, vanatorii dau foc padurii.
Epuizat de goana, ranit, disperat, distrus de moartea prietenului sau, Piggy, si de transformarea lui Jack in fiara, Ralph este pe punctul de a renunta la lupta. Se prabuseste pe plaja si... se trezeste contemplat de un reprezentant al "oamenilor mari", venit sa-i salveze pe cei de pe insula. Deci Ralph va parasi insula, dupa cum prevestise candva Simon. Redevenit copil, Ralph izbucneste in plans, acum isi poate permite, isi plange prietenii rapusi in lupta cu "fiara".

Ceea ce se remarca in romanul "Imparatul mustelor" este in primul rand aparenta simplitate a temei si prelucrarea ei intr-un discurs de o sobrietate caracteristica tragediei antice. Acest roman nu doar avertizeaza asupra dezastrelor pe care le poate produce violenta razboinica, dar face o analiza a dezvoltarii progresive a instinctualitatii bestiale, a placerii de a ucide, culmea!, tocmai la micii liceeni englezi, prezentand astfel o alta fateta a copilariei, mai putin idilice. Romanul poate fi privit ca o relectura a cartii de Jules Vernes, "Doi ani de vacanta", insa viziunea difera in ceea ce priveste paradisul copilariei. Aflati la inceputurile unei lumi, copiii descopera si o alta fatza a radacinilor, una primara, unde exista primitivism si cruzime intacta. Romanul surprinde astfel la modul admirabil relatia individ - colectivitate. Este expemplar surprins modul in care se strecoara in mintea copiilor frica irationala, desi Ralph si Piggy ofera destule argumente pentru a o combate. Treptat, frica, ascunsa in spatele mastilor, se transforma in violenta criminala....Iar paradisul terestru, distrus, mistuit in foc.

Bibliografie:
Florin Sindrilaru, Gheorghe Craciun, Ramona Lapovita Jugureanu (coordonatori) "Mari teme literare: dictionar-antologie de texte pentru clasa a IX-a", Colectia Dictionarele Paralela 45 Seria Lyceum

De veghe in lanul de secara. De veghe in lanul de secara este romanul unui adolescent de pe la mijlocul secolului nostru si impune un personaj unic, Holden Caulfield, elev dat afara de la al patrulea colegiu, care in drum spre [...]
articol precedent
M-am hotarit sa devin prost. Sa devii ceva mai prost poate fi o idee inteligenta. Sa gindesti mult este, in lumea de azi, un handicap ca oricare altul. Cel putin asa crede Antoine, un tinar de 25 de ani, care sufera [...]
articol următor

Comentarii: 19

Maximum 10 comentarii pe pagină

Comentează și tu

Comentariu articol: alias - 23 Ian 2019

Comentariu Rezumatul este bun,eu am citit cartea si este adevarat ce se povesteste in rezumat

Comentariu articol: Andra - 2 Nov 2017

Comentariu Frumos spus!

Comentariu articol: True - 30 Oct 2016

Comentariu Nu e prea bun rezumatul, mai lipsesc lucruri plis ca nici nu-s corecte unele speculatii.

Comentariu articol: antonio - 31 Dec 2014

Comentariu super

Comentariu articol: Anonim - 15 Iul 2013

Comentariu Baaiiiii rezumatul nu e corect....eu am citit cartea si mare parte din rezumat nu e corecta ....:/

Comentariu articol: alexandra - 15 Sep 2012

Comentariu Acest comentariu este bun???????? da sau nu!!! urgent

Comentariu articol: didi - 24 Apr 2012

Comentariu e bun rezumatu

Comentariu articol: anonim - 24 Apr 2012

Comentariu Imi spuneti si mie dak e bun sau nu rezumatu ca atatea commenuri am vaz

Decii???eo tre sa primesc azi raspunsu

Comentariu articol: ade - 25 Mai 2011

Comentariu deci dragi mei este o mare porcarie ...nu citi decat 10 randuri apropo nu e accident de avion ! este un naofragiu!!!!!

Comentariu articol: anonim - 4 Ian 2011

Comentariu poate cineva sa-mi explice titlul ca nu am inteles ce legatura are..big grin... app rezumatul e super big grin

Comentează și tu

Cartea saptamanii: 'Moartea pinguinului'

Rezumate Recomandare carte : : Luni, 7 Aug 2006

M-am hotarit sa devin prost M-am hotarit sa devin prost

Rezumate Recomandare carte : : Sâmbătă, 8 Apr 2006

De veghe in lanul de secara

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Ian 2006

Mihai Eminescu: autorul si opera sa, pe scurt

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Apr 2012

Fiind baiet paduri cutreieram

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Apr 2012

Imparatul mustelor

Rezumate Recomandare carte : : Joi, 26 Ian 2006

Ghidul nesimtitului, III

Rezumate Recomandare carte : : Miercuri, 14 Iun 2006