Introducere
Îmi amintesc de momentul când am început să plantez pentru prima dată un copac, de unul singur, câte întrebări și câte neclarități aveam. Mai văzusem cum se face, dar nu trecusem niciodată de unul singur prin tot procesul.
Și pentru că este foarte important să înțelegem că trebuie să plantăm copaci - acum - dacă vrem să avem un viitor bun pe planeta Pământ, mi-am zis să scriu un articol în sprijinul celor care asemenea mie vor sa planteze un copac, dar le lipsesc unele cunoaștințe. Un articolul ușor de înțeles, în care să enumăr toate sfaturile și toți pașii necesari pentru a planta cu succes un copac.
Voi scrie în curând și un articol despre avantajele plantării copacilor și de ce este atât de important să-i plantăm acum fără mare tam-tam și fără mare publicitate.
Plantarea unui copac este una din activitățile simple, ușor de realizat, dar de foarte mare impact, cu efecte benefice multiple.
Schimbarea de mentalitate a felului cum ne raportăm la natură trebuie să pornească de la noi, cei mulți, care observăm din plin efectele poluării, ale temperaturilor în creștere, ale secetelor prelungite, ale furtunilor extreme sau ale degradării solului.
Găsiți în închierea acestui articol câteva avantaje ale plantării unui copac.
Dar pe moment haideți să vedem cum se face efectiv plantarea, care sunt pașii de urmat.
Citiți sfaturile și urmați pașii cu instrucțiunile de mai jos.
1. Materiale necesare care vă trebuie pentru a putea planta un copac
Puietul de plantat - copăcelul, mănuși de protecție, hârleț (sau burghiu de pământ), foarfecă pentru tăiat rădăcini, apă, opțional un săculeț cu pământ de calitate, câteva scândurele pentru protecția copăcelului plantat.
2. De unde se procură copacii?
Puietul se cumpără de la magazinele sau din crescătoriile specializate, numite pepiniere, care vă vor vinde puietul însoțit de un set minim de instrucțiuni (ce fel de sol preferă, cât soare, cum trebuie udat pentu început, ce fructe produce, etc.).
3. Când e perioada optimă pentru plantare?
Puietul se plantează cel mai bine toamna, în cursul lunilor octombrie - noiembrie, după ce copacii au intrat în perioada de repaus (le cad frunzele). Nu se face plantarea dacă se întâmplă ca solul să fie înghețat.
Se poate planta și primăvara, înainte ca plantele să devină active din nou, dar va trebui supravegheat și udat mai des, pentru că după primăvară urmeză perioada de arșiță a verii iar copăcelul e posibil să nu fi format încă rădăcini suficient de adânci și să se usuce.
Dacă plantarea se face toamna, planta va beneficia de umezeala specifică iernii și primăverii și va întra în vară cu radăcini mai adânci, având mai multe șanse de a se prinde și de a supraviețui, adică exact ceea ce ne dorim.
4. Unde se face plantarea?
4.1. În funcție de lumina soarelui
Toți copacii au nevoie de lumină pentru a crește. Însă unele specii preferă locurile puternic însorite, în timp ce altele au nevoie de perioade de umbră.
Plantarea se face în funcție de tipul copacului plantat. Aceste informații sunt oferite la vânzarea puietului. Dacă acestea însă nu există se pot căuta pe internet.
Dacă specia de plantat preferă zonele puternic însorite se va căuta un loc unde să beneficieze cât mai mult de razele soarelui, fără să fie umbrit, dar dacă preferă umbra - se va alege un loc nu foarte însorit, unde să beneficieze de perioade mai lungi de umbră.
4.2. În funcție de locul unde se plantează
Se recomandă locurile mai retrase.
Nu se recomandă pentru plantare locurile unde un copac ar împiedica circulația oamenilor, a animalelor sau a mașinilor, și nici locurile intens circulate, pentru că inevitabil cineva va da peste copăcel și-l va rupe. Din acest motiv copăceii plantați în zone mai circulate, dar nu numai, sunt protejați cu un fel de gard în trei sau platru laturi, făcut din bețe sau scândurele, mai înalt. Dacă nu se poate face acest gard de protecție, măcar un băț mai solid se poate bate în pământ, lângă copăcel, fără a-i afecta rădăcina, și se leagă de acesta, pentru a-l ține drept.
Dacă plantați copacul lângă gardul unei alte proprietăți, asigurați-vă că lăsați o distanță suficientă până la gard, sau că vorbiți cu proprietarul și e de acord cu plantarea. Copacul va crește și nu vrem ca gardul sau alte construcții să fie afectate.
Este interesant de știut că și copacii, la fel ca celelalte viețuitoare de pe Pământ, preferă compania altor copaci. Un copac se va prinde mai repede într-o zonă mai verde decât într-una lipsită complet de vegetație... Plantările încep așadar pornind de la zonele mai verzi și mergând gradual către zone deșertificate.
5. Cum se sapă și cum se pregătește groapa unde va fi plantat copacul?
Ar fi recomandat să se poarte mănuși de protecție atunci când se face plantarea. Mănușile din piele sau cauciuc sunt cele mai bune, dar și cele de pânză sunt bune. Ele vă vor proteja mâinile de noroi în primul rând, dar și de bătături, zgârieturi sau de pământul care ar putea să vă intre sub unghii...
Pentru a planta un copăcel se face o groapă în pământ folosind un hârleț sau o foreză manuală (burghiu) sau mecanizată (motoburghiu, mașină de dat găuri în pământ - dar acestea sunt mult mai scumpe decât cele manuale și se recomandă pentru plantările de volum). E preferabil să udați în prealabil pământul acolo unde se plantează copacul (cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte), pentru ca groapa să fie săpată ușor, mai ales dacă pământul e beton, lucru des întâlnit toamna.
Groapa se sapă la adâncimea recomandată de magazinul de unde ați procurat puietul, sau în jur de 40 - 50 de centimetri în adâncime și o lățime cât foaia hârlețului (cam 30 de centimetri). Ca idee, cu cât e copăcelul mai mare, cu atât trebuie să fie și groapa mai mare, pentru ca rădăcinile acestuia să încapă bine în groapă și să poată fi acoperite cu pământ.
După ce se face groapa se toarnă apă în ea și dacă se dorește se adaugă și un pământ mai hrănitor, mai de calitate, procurat în prealabil de la magazinele specializate - de casă și grădină - acest pământ va oferi copăcelului mai mulți nutrienți decât solul obișnuit. Poate fi căutat un pământ special, care e recomandat pentru specia de copac plantată. La acest pas se pun doar câteva mâini de pământ în groapă și apoi se face așa zisa mocirlire, adică se amestecă in groapă apa cu pământul adăugat (sau din pământul rezultat din săparea gropii) deci în groapă nu va mai fi pământ uscat ci un noroi mai lichid. Utile mănușile, nu?
6. Cum se așează copacul in groapa unde va fi plantat?
Se desface folia ce protejează rădăcina copăcelului. Pământul sau rumegușul care curge din folie se pune în groapa pregătită pentru plantare. Se desface ușor rădăcina copăcelului, fără a curăța pământul de pe rădăcini.
Apoi se taie ușor vârfurile rădăcinilor copăcelului care trebuie plantat, cu un foarfece special, de tăiat crengi, dar dacă nu aveți, merge și o foarfecă mai puternică, sau un clește tăietor, depinde cât de groase sunt capetele rădăcinilor. Răđăcinile foarte subțiri pot fi îndepărtate cu totul, la fel și cele uscate. Tăierea se face fără a scoate prea mult pământ de pe rădăcini.
Apoi copăcelul se așează cu ramurile rădăcinii în groapa mocirlită, în poziție verticală - pe cât posibil tulpina copacului să fie cât mai dreaptă față de sol, deci nu înclinat.
Atenție! Dacă aveți un copăcel care e prins pe un portaltoi, locul unde a fost altoit copacul se lasă afară, nu se aoperă cu pământ și se poziționează spre est sau sud. Întrebați vânzătorul despre locul unde este prins portaltoiul, în general e ca o umflătură din care pornește copăcelul propriu-zis.
7. Cum se acoperă groapa cu pământ?
Se începe acoperirea gropii cu pământ hrănitor, de calitate, special recomandat pentru acea specie plantată, pentru a-i spori șansele de a se prinde. Dacă nu aveți, se pune înapoi pământul rezultat din săparea gropii, precum și cel care mai e în folia ce a protejat rădăcina.
Pământul nu se adaugă în groapă dintr-o dată. Pe masură ce se pune pământul în groapă se apasă ușor cu piciorul în jurul tulpinii pentru a compacta ușor pământul și a nu lăsa spații goale. Nu se bătătorește pământul, altfel apa nu va pătrunde la rădăcină, dar nici nu se lasă prea afânat, altfel copăcelul se va usca. Apoi se toarnă apă. Se repetă apoi procesul de adăugare a pământului, compactare ușoară, adăugare apă. La suprafață se poate pune doar pământ afânat, rezultat la săparea gropii.
Ca regulă, pământul care a fost scos din adâncime la săparea gropii se adaugă ultimul la astuparea gropii, iar cel care a fost scos mai de la suprafață se adaugă primul, pe fundul gropii. Explicația e că pământul de adâncime e mai copactatat, pe când cel de suprafață e mai afânat, adăugate în ordinea de mai sus vor ajuta la menținerea unui pamânt mai afânat în groapă, lucru care va ajuta puietul să crească mai ușor.
După plantare se va modela ușor pământul astfel încât atunci când e udat sau când plouă, apa să se strângă în jurul tulpinii. Copăcelul se va uda apoi din nou din belșug, imediat după plantare, fără a-l bălti, cu aproximativ 10 litri de apă. Temperatura apei trebuie să fie aceeași cu temperatura ambientală. Nu se udă planta cu apă foarte caldă sau foarte rece. Eventual se lasă apa câteva ore să ajungă la temperatura ambientală.
8. Protecția copacului plantat
Se recomandă ridicarea unui gărduleț de protecție, în trei sau patru laturi, făcut din scăndurele sau bețe bătute bine în pământ, unite între ele prin traverse. Acest gărduleț va avea rolul de protecție - să împiedice ruperea accidentală a copăcelului. Dacă nu e posibil, atunci măcar un băț mai mare poate fi bătut lângă tulpină, fără a-i afecta rădăcina, pe partea din care ar putea veni eventuale lovituri, și se leagă copăcelul cu o sfoară de acesta. Astfel, dacă o minge șutată cu putere va ajunge spre copăcel, bățul va prelua grosul loviturii.
9. Îngrijire după plantare
Copăcelul va fi supravegheat după plantare și udat din când în când până se mai răcește vremea, dacă a fost plantat toamna. Dacă a fost plantat primăvara, va trebui udat periodic, pentru a nu se usca. Udarea se face în funcție de specia de copac plantată. Temperatura apei trebuie să fie la nivelul celei ambientale.
În primii trei - patru ani copăcelul va fi în perioada de creștere și trebuie ajutat prin udare și se pot face și tăieri de formare a coroanei, dacă se dorește. Aceste tăieri sunt utile mai ales la pomi, pentru a preveni cazurile în care copăcelul crește prea rapid după care se usucă neavând suficientă energie pentru a duce toate crengile. Informații despre tăierile de formare a coroanei se pot găsi pe internet, pentru fiecare specie în parte și în ce perioadă a anului sunt aceste tăieri recomandate (tăieri în perioada de repaus, sau tăierile în verde) sau întrebând un specialist sau pe cineva care a mai plantat și a mai îngrijit cu succes și alți copaci.
Observație: Tăierea se face oblic pe creanga tăiată.
După ce copăcelul s-a prins, adică observați că scoate frunze și ramuri noi, așa cum spuneam și mai sus, îl puteți uda perioadic, aproximativ săptămânal, pentru a-l ajuta să crească. Când îl udați se pune apă din belșug, la temperatura ambientală, cam o găleată de 10 litri, pentru că apa pe care o puneți va coborî la rădăcină și copăcelul va fi încurajat să formeze rădăcini de adâncime. Dacă puneți doar puțină apă atunci când îl udați, copăcelul se va baza pe răđăcinile superficiale, de la suprafața solului și atunci când încetați să-l mai udați sau vine o vreme mai secetoasă, se poate usca.
Se recomandă informarea în legătură cu specia de copac plantată și efectuarea stropirilor de îngrijire dacă acestea sunt necesare, sau, preventiv, pentru a preveni apariția eventualelor boli. Dar acesta este deja un alt capitol.
Ați ajuns aproape de finalul acestui articol
Dacă ați urmat toți pașii de mai sus, ați terminat plantarea!
Felicitări! Felicitări! Felicitări!
Câteva beneficii ale plantării copacilor
Urmând pașii de mai sus aveți acum un copac care vă va oferi aer curat, răcoare, umbra mult dorită vara, poate chiar o factură mai redusă la electricitate - dacă umbra pică chiar pe casă și nu mai trebuie să porniți aerul condiționat, flori pentru albinele care fac miere, pentru ceai sau pentru pus în vază, poate și fructe. Copacul plantat va imbunătăți estetic zona unde a fost plantat și va da o senzație de bine celor care îl privesc, va face zona mai vie, va curăța aerul de poluanți, va reduce nivelul de praf, nivelul de zgomot, va reduce eroziunea solului, va proteja plantele cu rădăcini mai puțini adânci și le va aduce acestora nutrienți aflați la adâncime mai mare, unde acestea nu pot ajunge - hmmm... parcă ar merge și niște flori sau tufe cu flori în jurul copacului, după ce acesta crește mai mare, nu-i așa? ... mai ales că frunzele copacilor sunt un bun fertilizant pentru sol.
Orice specie de copac ține solul mai sănătos, mai umed, curăță solul de pesticide, iar cei cu rădăcini mai adânci vor curăța pânza freatică de poluanți.
Toți copacii, pe măsură ce cresc, devin casă pentru o grămadă de păsări și insecte.
Uau! Cu o singură plantare ați făcut o grăăămadă de fapte bune!
Dacă ați mai și plantat o specie de copac ce trăiește zeci sau chiar sute de ani, ați făcut deja o faptă bună nu numai pentru dumneavoastră și familie, dar și pentru generațiile viitoare!
Aveți de ce fi mândri! Asta înseamnă să luptăm împotriva încălzirii, împotriva apariției secetei pe perioada verii și împotriva deteriorării mediului! Plantând copaci. Dacă 20% dintre noi, oamenii, am planta câteva zeci de copaci de-a lungul vieții, am lăsa o planetă mai bună după noi decât am găsit-o.
Stiați? Copacilor le place muzica! Dacă îți place muzica deja ai ceva în comun cu viitorul tău copac.
Încheiere
Articolul sintetizează sfaturi și concluzii la care am ajuns în urma unei experiențe de zece ani în plantarea și îngrijirea copacilor. Plantez copaci, arbuști, o grămadă de flori și diverse soiuri de legume împreună cu soția mea, Mihaela, dar și împreună cu cei trei copii ai noștri, Radu, Dani și Andrei, mai ales după ce ne-am mutat de la un apartament la o casă cu curte.
Numai bine!
Spor la plantat!